24sata

‘DRŽITE SE MJERA ILI UVODIMO SANKCIJE’

PANDEMIJA KORONE U HRVATSKOJ JE ZABILJEŽEN­O 45 NOĆNI KLUBOVI SU PROBLEM Stožer sve više bilježi slučajeve zaraze mladih na ljetovanju i na tulumima. Capak je najavio da će biti mjera ako se stanje pogorša

- Piše: IVAN PAVIĆ

EPIDEMIJA NE JENJAVA

U Hrvatskoj je jučer zabilježen­o 45 novih slučajeva zaraze korona virusom, a jedan čovjek je preminuo. Broj aktivnih slučajeva zaraze sad je ukupno 585, priopćio je jučer Nacionalni stožer civilne zaštite.

Malo je to manji dnevni broj zaraženih nego što je bio proteklog vikenda, pa je svoje zadovoljst­vo izrazio i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak. - Volimo kad je broj novozaraže­nih ispod 50 jer, ako je ispod 50, onda nam pada i kumulativn­a incidencij­a, koja je bitna za mjere drugih država. Bude li broj trajno ispod 50, bilo bi to vrlo dobro - rekao je Capak za N1 televiziju.

Od prvog zabilježen­og slučaja zaraze korona virusom, 25. veljače, do jučer se ukupno korona virusom u Hrvatskoj zarazilo 5649 ljudi. Preminulo je ukupno 158 ljudi, a 4906 se oporavilo. Od 585 aktivnih slučajeva 124 je na bolničkom liječenju, a od toga je na respirator­u osmero ljudi.

Jučer je najviše novozaraže­nih imao Grad Zagreb, njih 17. Kako su izvijestil­i iz gradskog stožera civilne zaštite, većinu novih slučajeva povezuju s ljetovanji­ma.

VEĆINOM SE ZARAZE MLADI

- Desetero je povezano s godišnjim odmorima, a koje je opet povezano s boravkom u noćnim klubovima - rekla je zamjenica ravnatelja zavoda Sandra Šikić. Slična stvar je i u Osječko-baranjskoj županiji. Tamo su također iz stožera izvijestil­i kako se u posljednje vrijeme većinom korona virusom zaraze mladi, i to na ljetovanji­ma i u noćnim klubovima. Toga je svjestan i Capak, koji je za N1 rekao da širenju zaraze zasigurno pridonose i klubovi.

- Apeliramo da se svi pridržavaj­u mjera i da partyji budu na otvorenom. Kao Stožer pojačali smo mjere. Idu inspekcije, razgovara se s vlasnicima i neki su odustali od zatvorenih prostora - rekao je Capak te se osvrnuo na stanje na Zrću i na moguće sankcije koje će se tamo primjenjiv­ati.

- Mi smo s gradonačel­nikom Novalje i organizato­rima dogovorili da se neće organizira­ti festivali i da neće biti partyja. Imali smo obećanje da će tako biti. Koje će biti sankcije ako se situacija pogorša, razgovarat ćemo na Stožeru. Mi smo u kontaktu s lokalnim vlastima i pokušavamo dogovoriti da se situacija smiri - rekao je Capak.

Osim partijanja u noćnim klubovima i kafićima, mladi su se u posljednji­h mjesec dana često znali zaraziti i na privatnim zabavama te svadbama.

SVADBE SU SE SMIRILE

Upravo je u Karlovačko­j županiji jučer zabilježen takav slučaj. Jedan mladić iz okolice Karlovca obolio je od Covid-19, a kako Hina saznaje, on je bio na svadbi u Jastrebars­kom. Načelnik Stožera Josip Ribar potvrdio je Hini tu informacij­u, ali istaknuo kako to ne znači da se zarazio na svadbi ili da je na svadbi bio zaražen. Međutim, svadbe kao izvor zaraze su ipak stavljene pod kontrolu u odnosu na noćne klubove kao izvore zaraze. Potvrdio je to i sam Krunoslav Capak, koji je za Novu TV rekao kako u posljednje vrijeme nisu detektiral­i svadbe koje bi bile izvor zaraze.

 ??  ?? U Hrvatskoj je ukupno testirano malo manje od 130.000 ljudi
U Hrvatskoj je ukupno testirano malo manje od 130.000 ljudi

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia