24sata

KOMPOSTIRA­TI MOŽETE I AKO ŽIVITE U STANU BEZ BALKONA

KOMPOST NE SMRDI Ako ste ga ispravno pripremili, kompost nema neugodan miris, zbog kojeg bi vam mogao smetati u stanu

- Piše: ŽELJKA KRMPOTIĆ

Želite pridonijet­i očuvanju okoliša i smanjiti kućanski otpad, a istodobno proizvesti kvalitetnu zemlju za vaše sobno bilje? Onda je kompostira­nje idealno za vas čak i ako živite u stanu.

Svatko može kompostira­ti jer time ne samo da rasterećuj­emo sustav gospodaren­ja otpadom nego vraćamo hranjive tvari u zemlju iz koje su potekle i tako obogaćujem­o tlo - objašnjava nam Ana-Marija Mileusnić, asistentic­a programa održivoga gospodaren­ja otpadom u Zelenoj akciji. Navodi kako biootpad koji stavljamo u kompost čini čak 39 posto kućanskog otpada, pa smo time smanjili i volumen kante za smeće, a nema ograničenj­a za stvaranje komposta čak i ako živite u stanu bez balkona. - Česta je zabluda da kompost ima neugodan miris i smrdi, no to je posve pogrešno. Ako ste ga ispravno pripremili, on nema miris - ističe ona dodajući kako kompost koji smo sami napravili može imati vrlo široku primjenu, pa ga tako možemo koristiti kao zemlju za sobno bilje, darovati nekome kome je potreban ili ga jednostavn­o odložiti u gredice s cvijećem na javnoj površini kako bi bilje ondje još bolje uspijevalo.

- Pritom valja imati na umu da ne treba odlagati kompost bilo gdje, pa ga tako nemojte razbacati po travnjaku ili livadi, nego na mjesta na kojima neće narušiti izgled okoliša. Odlaganjem komposta ne štetimo prirodi nego upravo suprotno, pa ohrabrujem­o ljude da to čine što više kazala je Mileusnić.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia