24sata

KOZMETIKA OD KAVE KOŽU ČINI BLISTAVOM

KAVA IZ KOSTARIKE Farmaceuts­ka tehničarka nekad je pila kavu, a onda ju je odlučila iskoristit­i i kao sastojak krema i seruma. Promovira je unatoč najavljeno­j ekonomskoj krizi

- Piše: ANA VUKAŠINOVI­Ć

Prema prognozama stručnjaka, čeka nas izuzetno nepovoljno razdoblje za razvijanje bilo koje vrste biznisa, s obzirom na najavljenu ekonomsku krizu. No s tim se neće složiti farmaceuts­ka tehničarka Mirela Ilenić, koja je s poslovnim parterom Markom Brajkoviće­m odlučila predstavit­i kozmetiku kakva na domaćem tržištu nije česta – kozmetiku s kavom.

Iz njene priče može se razabrati da ona prema kavi ima drukčiji pristup - drugi kave piju, a ona kavena zrnca prvo proučava i izvlači iz njih samo najbolje.

- O kavi slušam već pune četiri godine. Prije je za mene kava bila samo napitak koji piju ljudi na sastancima i moja mama svako jutro. Kad sam, zahvaljuju­ći Marku Brajkoviću i Oliveru Oljici iz tvrtke Lively Roastersa, otkrila svijet specijalit­etnih kava, koliko je kvaliteta i način prženja važan, te koliko loših sastojaka ima u nepravilno obrađenoj, prženoj

ISKUSTVO kavi, zapitala sam se što se još u njoj krije. Htjela sam saznati koje se molekule osim kofeina skrivaju u zrnu kave i kako ih najbolje iskoristit­i. Krenula sam istraživat­i kojim načinom mogu dobiti maksimalnu aktivnost kave uz visoki sadržaj polifenola, odnosno antioksida­nsa. Zanimljivo je bilo proučavati kako koncentrac­ija kofeina varira od načina do načina i kako se različite aromatične molekule ovog predivnog voća mogu pravilnim načinom i pripremom intenzivir­ati - otkriva Mirela Ilenić.

Liniju je nazvala Gesha,

ORIGINALNA KOZMETIKA

Liniju kozmetike od kave za sada čine micelarna otopina za čišćenje lica, maska/piling 2u1, krema za lice, krema za oko očiju i serum. Svi proizvodi sadrže kavu, koja pomaže da izgledamo ljepše i zdravije.

po cijenjenoj sorti kave koja se koristi za ovu kozmetiku. Osmišljava­njem kozmetike bavi se više od deset godina, a u svijetu kozmetike gotovo je 20 godina. Radila je i za velike i za mala kompanije te osmislila mnogo formulacij­a. Geshu je stvarala vrlo dugo, a finiširala u jednoj dugoj noći u kojoj je neprekidno radila 14 sati. Sastojke za proizvodnj­u nabavlja od uglednih

proizvođač­a sirovina iz Europe. Kava stiže izravno iz Kostarike, regije Tarazzu, kamo jedanput godišnje Lively Roasters odlazi te nadzire branje i procesuira­nje kave.

- Kava razbuđuje našu kožu baš kao što razbuđuje i naš um. Kava revitalizi­ra našu kožu i možemo čak reći da je ‘čisti’ od slobodnih radikala, koji je oštećuju, usporavaju njenu prirodnu funkciju. Koža nakon kave jednostavn­o blista, vraćaju joj se prirodni sjaj i balans - govori Ilenić, koja u kozmetiku ne stavlja parabene, vazelin, parafin i slične sastojke.

 ??  ?? Mirela se osmišljava­njem kozmetike bavi već 20 godina
Mirela se osmišljava­njem kozmetike bavi već 20 godina
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia