24sata

Evo mene, ljudi, doša sam do stote milijarde

Samo tri čovjeka na svijetu na računu imaju više od sto milijardi dolara. Dosad su to bili Gates i Bezos, a sad im se pridružio i Mark...

- Piše: RENATO JUKIĆ

Ovih dana osnivač Facebooka Mark Zuckerberg (36) nije najpopular­niji lik u SAD-u. Nedavno se sa šefovima Googlea i Amazona pojavio pred Senatom, a šira javnost nije bila oduševljen­a njegovim izlaganjem.

Zamjeraju mu da od korisnika “krade” podatke, da sigurnost nije na dovoljno visokoj razini... Ali nije da ga sve to pretjerano dira. Ovog je vikenda, prema pisanju američkih medija, ušao u novu sferu bogatstva. Naime,

Mark sad na svojem računu ima sto milijardi dolara.

Iako je dugo “plesao” blizu magičnog broja od sto milijardi, do nje ga je “pogurao” američki predsjedni­k Donald Trump. On je prošlog tjedna najavio zabranu kineske aplikacije Tik Tok, čime su dionice Facebooka i Instagrama naglo skočile i dovele Marka do izabranoga kluba bogataša. A u klubu “sto milijardi” čekaju ga samo Amazonov vlasnik Jeff Bezos te legendarni Bill Gates. Međutim, da bi dosegnuo njihovu razinu bogatstva, Mark će se morati još malo potruditi. Jeff (56) prema Forbesu vrijedi 190 milijardi dolara, a Gates (64) je na 112 milijardi dolara. Osim njih trojice, piše Forbes, ne postoji nijedan pojedinac koji posjeduje toliko novca. A na što troši ova ekipa koja si može priuštiti što god im padne na pamet?

Pa... Mark voli privatna imanja. Velike komade njih, kako bi mogao zaštiti svoju privatnost. Osim toga puno troši na PR tim, kao i na osiguranje, a voli istaknuti svoju humanitarn­u stranu, pa redovito donira novac raznim organizaci­jama. Za istraživan­ja korona virusa dao je 50 milijuna dolara, lokalnim obrtima u SAD-u dao je oko deset milijuna dolara, a u pronalasku lijeka surađuje s kolegom Gatesom. Procjenjuj­e se kako je dosad Mark donirao oko dvije milijarde dolara raznim organizaci­jama.

Kako je novčanik sve deblji i deblji, odlučio je nagraditi i sve radnike Facebooka. Tko želi, do srpnja iduće godine može raditi iz svoje kuće, a tu im je i bon od 1000 dolara koji mogu potrošiti na potrebnu opremu za svoj kućni ured. To mu nije nikakav problem jer samo ove godine od “fejsa” je zaradio više od 20 milijardi dolara.

Inače, najbliži da uđe u ovaj klub “sto milijardi” je Indijac Mukesh Ambani, koji na računu ima 80 milijardi dolara.

 ??  ??
 ??  ?? KRENULO MU
Zabranom Tik-Toka narasle
su dionice Facebooka...
KRENULO MU Zabranom Tik-Toka narasle su dionice Facebooka...

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia