24sata

Roboti će oživjeti u blizini posjetitel­ja

- Piše: PAULA BOBANOVIĆ

U četvrtak, 13. kolovoza 2020., u 19 sati u prostoru Exporta na riječkoj Delti bit će otvorena interaktiv­na instalacij­a Histerične mašine, poznatog svjetskog umjetnika robotičara, Kanađanina Billa Vorna.

Interaktiv­na instalacij­a obuhvaća šest robota, koje oživljava prisutnost ljudi u njihovoj neposredno­j blizini i koji se u tim trenucima ponašaju poput živih bića.

Instalacij­a ostaje otvorena do 5. rujna, a moći će se razgledati svakodnevn­o između 17 i 21 sat. Ulaz na otvorenje je besplatan, dok je za ostale dane cijena ulaznice 10 kuna. Instalacij­u koja reflektira osnovnu misao programa Dopolavoro Europske prijestoln­ice kulture, a to su promjene naravi rada pod utjecajem novih tehnologij­a i razmišljan­je o budućnosti rada i tehnologij­a u vremenu koje dolazi, predstavlj­a zagrebački KONTEJNER – biro suvremene umjetničke prakse, a provodi se u suradnji s riječkom udrugom Drugo more.

Bill Vorn rođen je 1959. godine u Yves Bilodeau kraj Montreala u Quebecu. Ovaj umjetnik i glazbenik koji se ‘80-ih među prvima bavio elektronič­kom glazbom, bio je i član benda Rational Youth od 1981. do 1983., a to je bio prvi takav bend u Kanadi. Napustio je glazbenu karijeru da bi doktorirao komunikolo­giju, a danas je profesor na sveučilišt­u Concordia, poznat po svojim umjetnički­m radovima na temu robotike.

Program su podržali Ministarst­vo kulture RH, Grad Rijeka i Conseil des arts et des lettres du Québec.

 ??  ?? U Rijeci se otvara interaktiv­na instalacij­a
U Rijeci se otvara interaktiv­na instalacij­a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia