24sata

Rajčici s p zlatna jab

ZA SVAČIJI UKUS Male, velike, okrugle, duguljaste, kvrgave, crvene ili žute... Svaka rajčica ima drugu ulogu za stolom

- Pišu: H. LUDBAN, I. LADIŠIĆ

Volovsko srce i amerikanac sorte su rajčica koje na osječkoj tržnici prodaje OPG Hlaj iz Tvrđavice. Domaće su i mekane, pa ih treba brzo potrošiti. Mogu stajati dva dana.

- Obje sorte odlične su za kuhanje. Sataraš je jelo u kojemu se najčešće upotreblja­vaju upravo ove vrste rajčica. Naravno može ih se jesti svježe i s njom raditi raznovrsne salate - rekao

NOVE SORTE SU

OTPORNIJE

HIBRIDI Imaju tvrđu kožu da se ne oštete u prijevozu. Otporniji su, a mogu stajati i do 15 dana i neće se pokvariti. Ne mijenjaju puno boju. je Mirko Hlaj te dodao kako su prije postojale samo te dvije sorte. Cijena jedne i druge sorte je između 10 i 15 kuna po kilogramu, ovisno o ponudi i potražnji na tržnicama.

STARE SORTE UKUSNIJE

- To su prve naše sorte koje dolaze. Počele su sazrijevat­i prije mjesec dana - objasnio nam je Mirko koji rajčice uzgaja na prirodan način, u zemlji uz kolac bez upotrebe ikakvih pesticida.

OPG Edita Cickai na tržnici prodaje rajčicu sorte jabučar, a i ona je prirodno uzgojena. Cijena joj varira od pet do 10 kuna po kilogramu. Najskuplje su one rajčice koje su sada počeli brati. Imaju tvrđu koru, a najčešće ju se konzumira svježu. - Ova vrsta rajčica pogodna je za kupovinu kada obitelji odlaze na ljetovanje zato što može stajati i do tjedan dana izvan hladnjaka - objasnila nam je Edita Cickai.

Ima rajčica sorte jabučar s mekšom korom, ali mesnatimai­ja je iznutra. Osam kuna stoji kilogram tih “zlatnih jabuka”, što je izravan prijevod talijansko­g naziva pomodoro, a i kod nas im uz jadransku obalu tepaju pomidor. Edita Cickai prodaje i i po pet kuna kilogram onih koje je kiša oštetila. Mekše su i imaju mrlje.

Najbolje su za sataraš i ukuhavanje u umak ili sos - rekla je Edita. Nada Pralija rajčicu jabučar prodaje na veliko.

NA VELIKO I ZA TRI KUNE

Stoji tri kune po kilogramu. Potražnja je velika, a na štandu nudi ih i prerezane kako bi kupci vidjeli kakve su. - Rajčice uzgajamo na polju, ne u plastenici­ma i apsolutno sve je prirodno - pohvalila se i Nada te dodala kako se godinama bave uzgojom upravo ove sorte. Drago Šarić na tržnici prodaje sortu amerikanac slatkog okusa, a volovsko srce cijeni 12

kuna po kilogramu. - Sorta traži više truda, a manji je urod - objasnio je cijenu Drago Šarić.

MALE SU AROMATIČNI­JE

Takva rajčica najčešće se jede sirova, ali kad jače sazrije ili nakon berbe postane mekanija, može se i kuhati. Niz godina uzgaja i sortu delfina, kilogram prodaje po sedam kuna, Riječ je, kažu stručnjaci, o hibridu koji podnosi i manje propuste tijekom uzgoja, a ujednačeno zrije. Cherry rajčicu, čije je sjeme dobio iz Italije, Drago prodaje po 10 kuna, ali pola kilograma. Hrvatski naziv je trešnjolik­a ili trešnjasta rajčica, zato što je plod malen poput trešnje. Može biti crvene, crveno-narančaste i žute boje, a zbog povoljnije­g odnosa šećera i kiselina aromatični­ja je i slađeg okusa.

 ??  ?? Rajčice ne treba čuvati u hladnjaku, a o njima nam je pričao agronom Marijan Lincmajer iz Ministarst­va poljoprivr­ede
Rajčice ne treba čuvati u hladnjaku, a o njima nam je pričao agronom Marijan Lincmajer iz Ministarst­va poljoprivr­ede
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia