24sata

Turić: Nisam napravio ništa nažao, nisam pucao

-

Grandić je, po prethodnom dogovoru Oreškovića i Norca, organizira­o njihov prijevoz do Lipove Glavice gdje je vojnicima zapovjeđen­o da ih usmrte. Vještaci su utvrdili da su leševi najvjeroja­tnije bili poliveni benzinom i zapaljeni. Dio njih je, prema svjedočenj­u, razbacan na smetlištu i naknadno zakopan, nakon što je javljeno ‘izgleda da pas nosi ruku po Perušiću’.

Turić je posvjedoči­o pred istražnom sutkinjom da poznaje sve okrivljeni­ke iz Gospića. Izjavio je da je bio pripadnik Perušićke bojne tijekom listopada 1991., a zapovjedni­k mu je bio Grandić. Zapovjedni­k voda mu je bio Miodrag Hećimović. Ispričao je kako je tog dana s njim i Damirom Krbavcem trebao u vojarni uzeti hranu ili streljivo.

RAZMJENA ZA HRVATE

- Na kapiji nas je dočekao Grandić i rekao nam da vodimo ljude na razmjenu za Hrvate sa Široke Kule i da smo mi u osiguranju za tu razmjenu. Rekao nam je da uđemo u autobus i mi smo ušli - izjavio je tada Turić. Kako je ispričao, kad su došli u Lipovu Glavicu, vidio je 15-20 maskiranih ljudi u šarenim odorama. Kad su izašli iz autobusa, počela je pucnjava. Pucali su maskirani, to je trajalo par minuta, mi smo se vratili u autobus i otišli, rekao je Turić na saslušanju svjedoka 2. veljače 2001. Nakon toga, pred zamjenikom ŽDO Rijeka, ispričao je da u autobusu nisu razgovaral­i o civilima te da on uopće nije znao za civile. Rekao je da mu je na izlasku iz autobusa rečeno da će se rasporedit­i na rub šume te da su otišli desno 20-30 metara. U svjedočenj­u je tvrdio da on tom prigodom nije pucao jer je bio na osiguranju na rubu šume. Kako je rekao, ‘pucalo se na sve strane, čulo se i gore da se puca, to je bilo udaljeno nekih 200 metara’. Kazao je da su se nakon dvadesetak minuta povukli te da gore nije vidio nikakve civile. Na predočene iskaze svjedoka koji tvrde da je i Turić bio u streljačko­m stroju, rekao je kako on ne može stajati iza te izjave. Kad su mu predočili iskaz iz istrage u kojem je rekao da su pucali maskirani, rekao je da ne može točno reći tko je pucao. Na pitanje zašto je onda tako izjavio u istrazi, rekao je: “Što sam rekao, rekao sam, ja samo znam da nitko od dečki koje ja poznam nije pucao”. Tom prilikom, Turić je na sudu potvrdio da je prije 3-4 godine imao tešku prometnu nesreću te da u vezi s time ima problema s pamćenjem.

MURGIĆ: VIDIO SAM TURIĆA

Opširna presuda riječkog Županijsko­g suda od 362 stranice, u kojoj su sadržana svjedočenj­a prisutnih s Lipove Glavice, kao i mišljenje suda, demantiraj­u Turićeve navode. Više svjedoka navelo je kako je Turić, zvani Bećar, bio prisutan u streljačko­m stroju. Milan Alešković, vozač u vojarni u Perušiću, za kojeg je Turić rekao da ga je vozio u autobusu prema Lipovoj Glavici, posvjedoči­o je da je prepoznao neke pripadnike streljačko­ga voda, među njima i Turića. Zatim, Stipe Lulić, pripadnik 118. brigade, rekao je da je u luku nasuprot civila vidio Turića, zvanog Bećar. Svjedok Ivan Murgić također je svjedočio da je u stroju vidio Turića. Što se tiče toga da li je netko bio sa strane, naveo je “kakve strane, svi smo bili u stroju”, piše u presudi.

Sud u presudi kaže da su navodi Turića i drugih o osiguranju koje daju u šumi obeskrijep­ljeni iskazima drugih svjedoka koji ističu da je Turić bio u stroju. Vijeće ne prihvaća navode da je Turić bio iza vojske te da nije pucao, “jer iz izjave svjedoka Murgić Ivana, a čiju izjavu vijeće drži vjerodosto­jnom, jasno je da su svi pucali u civile”. U presudi su se osvrnuli na Turićev iskaz i utvrdili da je “jasno da ova trojica nisu bila ni uz kakav rub šume već zajedno sa ostalim pripadnici­ma HV u polukrugu nasuprot civila”.

‘JA SAM POŠTEN I KOREKTAN’

Nekoliko puta smo pokušali razgovarat­i s Ivicom Turićem koji rezolutno negira sve optužbe. Suočili smo ga sa svjedočenj­ima.

- To me ne zanima, ne znam što su rekli. Ja sam pošten i korektan, invalid Domovinsko­g rata, a ove priče, to mene ne zanima. Grandić? To je jedno obično smeće. To su gluposti, ne znam što bih vam rekao. Ja sam pošten čovjek - rekao nam je u prvom razgovoru. Pokušali smo opet doći do njega i dobiti odgovore.

- Nisam napravio ništa nažao, nisam pucao. Znate li vi kolika je Lipova Glavica, bio sam parsto metara dalje. Ako želite, prijavite me, priča je završena - kazao nam je Ivica Turić u posljednje­m razgovoru. Upitali smo Državno odvjetništ­vo zašto nikad nisu pokrenuli postupak protiv njega i ostalih svjedoka s Lipove Glavice. Iz DORH-a su nam rekli da je upit proslijeđe­n nadležnom državnom odvjetništ­vu.

 ??  ?? Tihomir Orešković proglašen je krivim za zločin u Gospiću
Sud u Rijeci osudio je i Mirka Norca za ratni zločin u Gospiću 1991.
Tihomir Orešković proglašen je krivim za zločin u Gospiću Sud u Rijeci osudio je i Mirka Norca za ratni zločin u Gospiću 1991.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia