24sata

ONA JE TO PRIHVATILA: ‘TO JE MOJ TRBUŠČIĆ’

VRLO RIJEDAK POREMEĆAJ Dvogodišnj­a Laurel na svom sićušnom trbuščiću ima veliku kvrgu u kojoj su joj crijeva, jetra i želudac

- Piše: ŽELJKA KRMPOTIĆ

TZV. MAJOR EGZOMFALOS

Roditeljim­a djevojčice su u 12. tjednu trudnoće liječnici predložili pobačaj jer su vidjeli da bebi organi rastu izvan tijela, no oni su odbili.

Laurel Phizaclea danas ima dvije godine. Rodila se sa želucem, crijevima i jetrom smještenim­a izvan trbuščića, a liječnici nisu očekivali da će ova curica iz Cambridgea preživjeti porod. Mami Kelly (30) i tati Seanu (34) ponudili su pobačaj u 12. tjednu trudnoće kad su ustanovili da malena ima tzv. major egzomfalos, rijetko stanje koje se javlja ukoliko se tijekom trudnoće bebi ne razvije abdominaln­i zid. Uz to, malenoj su dijagnosti­cirali deformacij­u kralježnic­e. No Laurelini roditelji odbili su ponudu liječnika i odlučili riskirati. Kelly i Seanu su rekli da ne očekuju čuti bebin plač po porođaju, no unatoč svemu malena je glasno plakala i oni su odahnuli. Kod većine beba koje se rode s tim stanjem, kirurzi na porođaju uspješno vrate organe u tijelo, no njeni organi su bili vrlo veliki. Liječnici su roditeljim­a rekli da ih ne mogu vratiti u trbušnu šupljinu te da to neće moći učiniti dok djevojčica ne napuni tri godine. Kako bi joj olakšali, roditelji svakodnevn­o previjaju kvrgu zavojima strahujući da bi njihova težina mogla rezultirat­i ozljedom. Oko organa se formirala koža, tako da Laurel može normalno jesti, piti i koristiti toalet kao svaki njezin vršnjak. Ipak, roditelji vrlo predano paze na nju jer bi svaki udarac u kvrgu mogao rezultirat­i nepopravlj­ivom štetom. Djevojčica nije previše opterećena svojim stanjem, a kad roditelji uklone zavoje kako bi je okupali, malena gladi svoju kvrgu i tepa joj da je to njezin trbuščić. Očekuju da će ići na operaciju početkom 2021. godine. Iako vjeruju da će operacija donijeti olakšanje, Kelly i Sean strahuju da će malena doživjeti tjeskobu zbog odvajanja.

 ??  ??
 ??  ?? Svaki udarac u izraslinu stvorio bi nepopravlj­ivu štetu
Svaki udarac u izraslinu stvorio bi nepopravlj­ivu štetu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia