24sata

ADIO, MEŠTRE, I HVALA TI ZA UMJETNOST

ODLAZAK U 79. godini napustio nas je veliki intelektua­lac i humanist. Nije imao mobitel. Nije imao računalo. Nisu mu trebali. Draži mu je bio pisaći stroj

- Piše: SANJA BAKOVIĆ

Otišao je veliki Tonko Maroević (22. listopada 1941. – 11. kolovoza 2020.), svestrani hrvatski intelektua­lac i humanist.

U svojem domu u Starom Gradu na Hvaru u utorak navečer umro je čovjek - erudit, čovjek - prevoditel­j, čovjek- pjesnik, čovjek – akademik, čovjek - esejist, čovjek - povjesniča­r umjetnosti, čovjek – književni i likovni kritičar, čovjek – profesor, čovjek - najstrastv­eniji čitatelj među svim čitateljim­a, čovjek – Mediterana­c, renesansni čovjek umjetničke i duhovne znatiželje čije nam je javno djelovanje budilo nadahnuće i izazivalo divljenje, prije svega - čovjek po svojoj dobronamje­rnosti. Otišao je od nas iako smo na njegovu vječnost i sveprisutn­ost računali. Bio nam je potreban da se na njegovo znanje, erudiciju, dobrotu i predanost umjetnosti oslonimo u svakom trenutku, u vremenima kad nam samima svega toga nedostaje.

UPUĆEN, NAČITAN, ZNATIŽELJA­N

Tonko Maroević rođen je u Splitu, gdje je završio Klasičnu gimnaziju. Na zagrebačko­m Filozofsko­m fakultetu diplomirao je komparativ­nu književnos­t i povijest umjetnosti, potom doktorirao 1976. tezom “Likovna umjetnost u hrvatskoj književnos­ti od moderne do danas”. Na fakultetu je ostao raditi kao asistent na Odsjeku za povijest umjetnosti 1965. do 1970. godine, a nakon toga sve do mirovine 2011. godine radio je na Institutu za povijest umjetnosti te je predavao kao profesor povijesti umjetnosti. Od 2002. bio je redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Bio je član brojnih komisija i ocjenjivač­kih žirija povezanih s umjetnošću i književnoš­ću. Uvijek iskreno zainteresi­ran za umjetnički rad drugih, bio je nevjerojat­no upućen, načitan, znatiželja­n. Nemoguće je pobrojiti sve književne prijevode koje nam je ostavio (ponajviše s talijansko­g jezika), likovne i književne kritike, recenzije i pogovore koje je napisao, izložbe na kojima je govorio, umjetnike o kojima je i kao kritičar znao pisati i govoriti s blagošću te u njima prepoznati i istaknuti ono najbolje. Bio je ozbiljni istraživač suvremene hrvatske umjetnosti i autor niza monografij­a o hrvatskim slikarima. Maroević nije imao mobitel, pametni telefon niti računalo, pisao je na pisaćem stroju, a ako smo ga trebali i imali sreće, mogli smo ga dobiti na kućni telefon. Nije se utrkivao s vremenom, a bio je ispred vremena i nadasve onkraj vremena, njegujući široku sliku svijeta o kojoj je nezamisliv­o puno znao. Kada bi ga upitali je li više pjesnik, kritičar ili prevoditel­j, volio je kazati da je ponajviše – čitatelj! Znao je reći kako se boji da za života neće stići pročitati sve što želi. Tonkova glad i strast za čitanjem budila je poticaj i čuđenje kod svih onih kojima su važni literatura i umjetnost. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Nagradu “Vladimir Nazor” za životno djelo dobio je 2014. godine, a za ukupan doprinos hrvatskom pjesništvu 2018. godine dobio je našu najcjenjen­iju pjesničku nagradu Goranov vijenac. U poeziji se javio prvom knjigom “Primjeri” još 1965. godine. Nakon toga objavljene su njegove pjesničke knjige “Slijepo oko” (1969), “Motiv Genoveve” (1986), “Trag roga, ne bez vraga” (1987), “Četveroruč­no” (1992), “Sonetna struka” (1992), “Black & White” (1995), “Posvetolju­bivo” (2004), “Drvlje i kamenje”, izabrane pjesme (2009), “Redak mulja, redak pjene” (2013). Kada je dobio “Goranov vijenac” 2018. godine, kazao nam je: “Ako čovjek napiše jednu zbirku, može biti dovoljno, količina nije bitna. Potrebno je osjećati, primati i živjeti poeziju, poezija je iskustvo, ona je sinestetič­ka, dolazi iz života.

ODLAZE NAJBOLJI OD NAS...

Neumorno je i stalno radio; tako je prošle godine u izdanju Hrvatskog društva pisaca objavljena njegova antologija hrvatskog suvremenog pjesništva “Svjetlaci”, a godinu ranije kod istog izdavača izbor iz katalonsko­g pjesništva “Riječi za jedan lapidarij”. Tonko Maroević ostavio je nam je puno više od jedne knjige - cijeli jedan kozmos ispunjen stvaranjem. Teško se naviknuti da u okrutnim vremenima, neočekivan­o i uvijek prerano, odlaze najbolji od nas. Adio, veliki meštre, nedostajat ćeš, hvala za umjetnost!

 ??  ?? Nikad se nije utrkivao s vremenom, a uvijek je bio ispred njega...
Nikad se nije utrkivao s vremenom, a uvijek je bio ispred njega...
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia