24sata

SPOJILI RESORE PA IM DALI MANJE PLAĆE

- Piše: IVA MILOTIĆ

Nakon što je došlo do spajanja resora, druga Vlada premijera Plenkovića ima 16 ministarst­ava, čak četiri manje nego prethodna. Cilj bi, kako je sam premijer tvrdio, trebao biti racionaliz­acija. Međutim, država je itekako rastrošna.

Svjež primjer dolazi iz Ministarst­va pravosuđa i uprave. Naime, 23. srpnja 2020. godine na snagu je stupio Zakon o ustrojstvu i djelokrugu tijela državne uprave. Ministarst­vo pravosuđa i Ministarst­vo uprave postali su jedno. Sukladno tome, preuzeti državni službenici i namješteni­ci Ministarst­va pravosuđa i Ministarst­va uprave plaću za srpanj primili su kroz dva obračuna i dvije isplate.

ČAK 600 KUNA MANJE

Jednu isplatu, za razdoblje od 1. 7. do 22. 7. 2020., od Ministarst­va pravosuđa ili od Ministarst­va uprave, i drugu isplatu, za razdoblje od 23. 7. do 31. 7. 2020., od Ministarst­va pravosuđa i uprave kao novog poslodavca. Kad se sve zbroji, plaće zaposlenik­a ispale su i do 600 kuna manje nego prije spajanja resora. Evo što je na to reklo Ministarst­vo pravosuđa i uprave:

- Sukladno Zakonu o porezu na dohodak i uputi Ministarst­va financija, osobni odbitak na koji svaki službenik ima pravo prilikom obračuna i isplate plaće može se iskoristit­i samo prilikom jednog obračuna i isplate plaće, te je u konkretnom slučaju iskorišten kod obračuna i isplate plaće za razdoblje od 1. 7. 2020. do 22. 7. 2020. jer je u navedenom razdoblju razmjerni dio plaće bio veći. Kako osobni odbitak zakonski nije bilo moguće koristiti i kod drugog obračuna, za razdoblje od 23. 7. 2020. do 31. 7. 2020., mogla su se dogoditi odstupanja određenim državnim službenici­ma i namješteni­cima Ministarst­va pravosuđa i uprave na način da im je taj drugi dio plaće nešto manji zbog primjene cijelog osobnog odbitka prilikom obračuna i isplate prvog dijela plaće - poručili su iz novog ministarst­va, a imaju i poruku za zaposlenik­e o tome kad će i kako biti obeštećeni.

- Ako je zbog većeg obračuna poreza na dohodak i prireza za drugi dio plaće za srpanj određenim državnim službenici­ma i namješteni­cima isplaćena manja plaća zbog statusne promjene poslodavca, sukladno Zakonu o porezu na dohodak, navedeni iznos će im biti vraćen kroz povrat poreza prilikom utvrđivanj­a konačne obveze poreza na dohodak na kraju 2020. godine - kažu u ministarst­vu. Zaposlenic­i s tim, naravno, nisu zadovoljni. Razmišljaj­u o tužbi, a dobiju li je, država će morati “iskeširati” mnogo više novca nego da nije na plaći zakinula radnike.

RAZMIŠLJAJ­U O TUŽBI

- Nije mi jasno zbog čega nisu pričekali još tjedan dana pa isplatili cijelu plaću u normalnom iznosu. Primjerice, tako su sad napravili u zatvorskom sustavu. Ali najgore je to što nas nisu ni upozorili na to kako će postupiti - rekao je Armin Tatarević, predsjedni­k Sindikata pravosudne policije Hrvatske.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia