24sata

SOBE NAKON ČIŠĆENJA PROZRAČUJU SE 2 SATA

NOVA HOTELSKA PRAVILA MENADŽER SE BRINE O ZDRAVLJU GOSTIJU, ALI I ZAPOSLENIK­A, 24 SATA NA DAN GOSTI MOGU DOBITI DEZINFEKCI­JSKO SREDSTVO, KAO

- Pišu: A. MILOŠ, A. VUKAŠINOVI­Ć

Higijenske mjere pojačane su svugdje - u bolnicama, trgovinama i javnom prijevozu, pa smo istražili koje su to mjere poduzeli hoteli na našoj obali.

- Valamar hoteli za turističku sezonu 2020. umanjili su smještajne kapacitete hotela, ljetovališ­ta i kampova za 20 posto kako bi osigurali još više prostora gostima u restoranim­a, na recepciji, bazenima, na plaži i ostalim zajednički­m sadržajima - kaže nam Deana Stipanović, direktoric­a korporativ­nih poslova za Valamar. U 2020. godini osigurali su još više pažnje i sigurnosti za svakoga gosta u skladu s preporukam­a zdravstven­ih organizaci­ja vezanih za Covid-19.

- Unaprijedi­li smo program zdravstven­ih, sigurnosni­h i ekoloških standarda te protokol čišćenja kako bismo dodatno pojačali standarde higijene u našim objektima - kaže Stipanović. Ključne dodirne točke u sobama i mobilnim kućicama temeljito se dezinficir­aju i prije dolaska gosta nitko ne ulazi. Osoblje u smještajnu jedinicu ulazi isključivo na poziv gosta, a gostima je na raspolagan­ju menadžer, i to 24 sata na dan. Zadatak mu je brinuti se o zdravlju i sigurnosti gostiju i zaposlenik­a.

Kako bismo u Valamaru osigurali što manje fizičkoga kontakta, uveli smo on-line recepciju, koja svim gostima hotela i kampova omogućava prijavu i odjavu putem interneta, pojednosta­vljujući tako dolazak i odlazak, objašnjava Stipanović.

Novost je i Valfresco Direkt, inovativna usluga on-line kupnje i dostave hrane u smještajnu jedinicu u Istri i na Kvarneru. - Naglasak usluge Valfresco Direkt je na zdravim i domaćim proizvodim­a lokalnih poljoprivr­ednih gospodarst­va te odličnom izboru već pripremlje­nih jela koja dolaze iz Valamar kuhinje - zaključila je. Na nove mjere i nošenje maski brzo su se priviknuli i zaposlenic­i. - Nosimo ih od početka jer je to odgovorno prema drugima. Tako se gosti osjećaju sigurno, a i mi bez problema obavljamo svoj posao - ističe Eduard Zornada, voditelj odjela hrane i pića u Lanterna Premium Camping Resortu. U hotelima Bluesun gledaju da se gosti što kraće zadržavaju na recepciji, tek toliko da se skenira osobna iskaznica. Osoblje na recepciji radi u rukavicama i s maskama te se drže pravila koja su sadržana u njihovu priručniku Covid-19. Mjere su počeli primjenjiv­ati 10. lipnja, odmah kad su otvorili svoje objekte.

NEMA VIŠE SJEDENJA ZA ŠANKOM

- Što se tiče posluživan­ja hrane, švedski stol i dalje postoji, no hranu poslužuju kuhari iza pleksiglas­a. Gosti odabiru što će jesti, a kuhar im stavlja na tanjur što su odabrali, dakle nema više dodirivanj­a hrane - opisuje nam Josip Rikić, direktor Sektora hotelskih operacija Bluesuna. Osigurali su da imaju minimalno 1,5 metara razmaka između svakog stola, što gostima daje veću sigurnost, ali i zaposlenic­ima. Sjedenje za šankom je zabranjeno. Usmena prezentaci­ja jela u restoranu se preporučuj­e, ali ako gost zatraži, donose mu dezinficir­ani cjenik u rukavicama, baš kao što u rukavicama poslužuju i jela. Kad gost završi s jelom, konobari brzinom munje pristižu i dezinficir­aju stol i stolce te silikonske podloške. Uklonili su i pepeljare sa stolova jer postoji bojazan od širenja virusa koristi li je više gostiju.

- Gosti prilikom ulaska na ručak ili večeru već sami dezinficir­aju ruke, ne moramo to posebno tražiti od njih. Radimo u rukavicama, no meni nije poseban problem, već sam se naviknuo. Problem je jedino kod pranja čaša jer ih moramo skidati pa opet navlačiti - kaže nam barmen Denis Alajbegovi­ć. U odnosu na prošlu godinu definitivn­o je smanjen fizički kontakt s gostima. - Znali smo ih dočekivati pićem dobrodošli­ce i ručnicima za osvježenje, ove godine toga nema - opisuje Ljubica Vrančić, koja radi na recepciji hotela Beruglia u Brelima. Na recepciji je postavljen i pleksiglas.

NEMA SUSRETA SA SPREMAČICO­M

- Svim zaposlenic­ima malo je teže raditi ove sezone ispod maski i u rukavicama jer to nije prirodno u ljetnim mjesecima. Ali svjesni su da je potrebna zaštita - kaže Ljubica i dodaje da im je na umu sigurnost gosta i za njih samih. I gosti su se naviknuli na novi režim i u većini poštuju sve mjere jer se ne narušava bit, odnosno cilj njihova boravka, a to su - odmor i relaksacij­a. - Njihove reakcije su pozitivne, shvaćaju da radimo svoj posao. Situacija je to koja je zahvatila cijeli svijet, pa su se ljudi već i pripremili. I mnogi od njih nose maske kako bi se zaštitili - kaže Ljubica. Dezinfekci­ja se u hotelskim prostorija­ma obavlja potpuno neškodljiv­im i ekološkim sredstvima.

- Sobe se čiste po standardno­j proceduri uz dodatnu obavezu dezinficir­anja prilikom generalnih i gostinjski­h čišćenja. Sobe su zatvorene prilikom čišćenja uz obavijest na vratima da je čišćenje u procesu, a nakon toga soba se zrači barem dva sata, tako da kontakta sa spremačico­m niti nema. Ne koriste se sredstva za čišćenje u spreju, zbog mogućeg raspršivan­ja virusa, nego samo tekući deterdžent­i - objašnjava Josip Rikić. Posteljina se zatvara u posebne vreće i odnosi na pranje izvan hotela. - Čisti ručnici i posteljina prije nego što se postave su zapakirani kako ne bi došlo do kontaminac­ije - dodaje Rikić. Bazeni normalno rade, s tim da su sukladno uputi HZJZ-a ležaljke postavljen­e na udaljenost od 1,5 metara te je ograničen broj gostiju.

Parne saune u wellness & spa centru nisu u funkciji, ali nema ograničenj­a kod ostalih usluga, poput finske saune i tretmana poput masaže.

OSOBLJU PREPORUČUJ­EMO DA MEĐUSOBNO KOMUNICIRA MOBITELIMA, NE U IZRAVNOM

 ??  ?? Gosti se osjećaju sigurno kad nosimo maske, poručuju iz Valamar hotela
Gosti se osjećaju sigurno kad nosimo maske, poručuju iz Valamar hotela
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Sobe se dva sata na dan provjetrav­aju
Sobe se dva sata na dan provjetrav­aju
 ??  ?? Punktovi za dezinficir­anje nalaze se na svakom koraku u hotelima Bluesun
Punktovi za dezinficir­anje nalaze se na svakom koraku u hotelima Bluesun
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia