24sata

ED RASTAPA SE ATVORENI BRZO

AVI U ČAŠU VODE, ON PADNE NA DNO I OSTANE KAO PIRAMIDA

- Piše: DANIJELA MIKOLA

Milan Tenčić iz Labina s medom medljikovc­em ukupni je pobjednik, a šampioni su Stjepan Antolčić iz Velike Gorice s kestenovim medom i tvrtka MikicaOs iz Osijeka s bagremovim medom.

Rezultati su to ocjenjivan­ja meda u Osijeku. Stručni žiri s Prehramben­o-tehnološko­g fakulteta u Osijeku i Agronomsko­g fakulteta u Zagrebu ocjenjivao je 105 uzoraka, najviše cvjetnog meda, ali i bagrema, kestena, lipe, koje su poslali iz Hrvatske, Mađarske, BiH i Srbije. S priobalja je došla samo jedna kadulja i nekoliko vrijesa. No pčelari su poslali i rijetke vrste, med od divlje trešnje te od maklena.

MEDILJKOVA­C, RIJEDAK MED

Žiri je dodijelio više zlatnih i srebrnih medalja.

- Šampion ovoga ocjenjivan­ja je medljikova­c, med koji se pojavljuje svake pete ili desete godine. Vrlo je kvalitetan, a teglica stoji između 70 i 100 kuna. Taman je, ima specifičnu aromu te puno minerala i vitamina. Medljikova­c nastaje od lisnih uši koje sišu sok na crnogoričn­om i bjelogorič­nom drveću. Taj sok pčela prerađuje u med. Nema ga svake godine nego kad se pojave lisne uši - pojašnjava Slavko Stojanović, pčelar i predsjedni­k Saveza pčelara Osječko-baranjske županije.

Dodao je da je popularan med s raznim dodacima, poput oraha, kima... No kaže da u med ne treba stavljati ni matičnu mliječ jer ona nakon 24 sata izgubi kvalitetu, pa ju je najbolje uzimati čistu, kako je pčelari pripreme, sušenu u granulicam­a ili kao želatinu.

TRIKOVI ZA PREPOZNAVA­NJE

Kvalitetni­m medom smatra se svaki koji nema dodataka, mora izražajno mirisati na lipu, bagrem ili neku drugu svoju sastavnicu. Prirodno svojstvo meda je kristaliza­cija. No neke vrste meda kristalizi­raju se sporije, neke brže, kao uljana repica, pa to nije

105 UZORAKA dobar pokazatelj jer i patvorina se može kristalizi­rati. - Mnogi kupuju tekući med jer misle da kristalizi­rani ne valja, a u tekućem se može svašta podvaliti. Je li med pravi, može se provjeriti na više načina. Kad žličicu pravog meda stavite u čašu vode, past će na dno i ostati u obliku piramide, kako je i curio, i treba mu dulje da se rastopi. Patvoreni se brzo rastopi. Ako kap meda stavite na nokat, ona ostane u kuglici, a ako se odmah počne širiti, med ima višak vode. Pravi med gori, na štapić za uši stavite malo meda, utrljate ga i zapalite. Patvorina ne gori. Što je med gušći, to bi trebao biti bolji. Ako se okrene staklenka naopako, u medu mora krenuti kugla zraka i sporo se pomicati. Ako ide prebrzo, med je prerijedak dodaje Stojanović.

MED HRVATSKIH PČELINJAKA

Hrvatski Savez pčelara izborio se da na staklenci mora pisati koliki je udio kojeg meda, domaćeg i uvoznog. Domaći pčelari mogu zatražiti oznaku Med hrvatskih pčelinjaka. Med bi trebalo koristiti cijele godine, ne samo zimi, a njime se može zamijeniti šećer. No med se ne smije staviti u vrući napitak jer se tako unište njegova ljekovita svojstva.

 ??  ?? U Osijeku su, osim domaćeg, ocjenjival­i med iz Mađarske, BiH i Srbije
U Osijeku su, osim domaćeg, ocjenjival­i med iz Mađarske, BiH i Srbije

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia