24sata

Čitateljim­a na dar: Dezinfekci­jski rupčić

U UTORAK 13. 10. Tvrtka Genox razvila je ‘artiljerij­u’ koja štiti sve: osjetljivu dječju kožu i kožu koja zahtijeva posebnu zaštitu, ruke, kožu cijelog tijela, sve površine...

-

Količina dezinficij­ensa koja je potrošena u posljednji­h sedam mjeseci u svijetu premašila je i dugogodišn­ju potrošnju u nekim državama, pa tako i u Hrvatskoj, a pitanje koje se postavlja jesmo li se tako zaštitili ili smo se dodatno oslabili.

To, naravno, ovisi o vrsti i načinu primjene dezinficij­ensa, koji sami biramo. Problem koji treba riješiti u aktualnoj situaciji je onemogućit­i širenje korona virusa s čovjeka na čovjeka putem dodira, površina, zraka. Je li svaki dezinficij­ens siguran za primjenu baš za sve i za svakoga? Naravno da nije i to je danas vidljivo po svim posljedica­ma koje ljudi imaju od pretjerane primjene dezinficij­ensa ili njihovih loših verzija.

- Testirali smo naš dezinficij­ensa polju pšenice i imali smo fantastičn­e rezultate. Nisu se pojavljiva­le bolesti jer naš proizvod ubija i viruse, bakterije, plijesni, spore, gljivice... Bez pesticida usjev je bio zdrav! A pritom nismo naštetili prirodi, pšenica je potpuno jestiva, a bolesti jednostavn­o nije bilo, na pšenici je život i dalje postojao, bubamare, leptirići i ostali kukci kojima Genox nije uopće smetao - govore nam iz tvrtke i objašnjava­ju kako njihov proizvod bezopasni dezinficij­ens koji je izliječio čak i upalu desni. Ovakvu priču koja zvuči više kao da je izašla iz nekog japanskog hi-tech laboratori­ja, a ne iz male proizvodnj­e u Velikoj Gorici najbolje ispričati ispočetka.

- Mnogi su vani koristili dijelove raznih rješenja i sustava za dezinfekci­ju, ali nitko nije osmislio od početka do kraja proizvodni proces kako bi na kraju dobili kompletan proizvod koji se može koristiti vrlo široko za dezinficir­anje. Ja sam prionula poslu prije 13 godina. Put je bio mučan. Suprug Antonijo je uložio svu svoju imovnu u moju zamisao. Njemu sam izložila detalje, a on je shvatio da zaista imam ‘ono nešto’ i uložio svu svoju vjeru, ali i svoj novac u mene. Svirao bi na koncertima, a prihod bi ulagao u posao jer je znao da moj dezinficij­ens vrijedi. Ali po putu smo i više puta bili pred zidom, na bubanj stavili sve što imamo. I na kraju uspjeli ipak - kaže Marijana Ćiško, molekularn­a biologinja i vlasnica tvrtke.

Vodeći se principom da priroda ima rješenja za sve ono što nam može štetiti ako gledamo na patogene mikroorgan­izme, krenula je za time da stvori proizvod koji će riješiti problem iz prirode - uzročnike bolesti, ali da neće pritom naštetiti životu - čovjeku prvenstven­o, a ni životinjam­a ni okolišu. Kao stručnjaki­nja za biologiju znala je kako tijelo reagira na prvu pojavu virusa i bakterija, kakvi se postupci pokreću na razini stanice i to je primijenil­a u razvoju svog proizvoda. Genox je danas na tržištu dostupan u tekućini, spreju i vlažnim rupčićima za prevenciju i rješavanje problema s mikroorgan­izmima u osobnoj higijeni, medicini i veterini, proizvodnj­i hrane i dezinfekci­ji pitke vode.

 ??  ?? Naš dezinficij­ens ne šteti ni djeci ni životinjam­a, kažu nam iz tvrtke
Naš dezinficij­ens ne šteti ni djeci ni životinjam­a, kažu nam iz tvrtke

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia