24sata

DO SMRTI...

SAM DA ĆE ME NADŽIVJETI ZBOG MLADALAČKI­H POGLEDA NA SVIJET, REKLA JE OJA KODAR

-

parstva, tad još pod pravim imenom Olga Palinkaš, idući dan donijela mu je jednu svoju isklesanu skulpturu, a on ju je pozvao na set “Procesa”, čiji kadrovi su se snimali i na Zagrebačko­m velesajmu. Poznanstvo se ubrzo pretvorilo u nježno prijateljs­tvo, a Orson je nakon snimanja otputovao u Pariz. Pozvao je Oju i tamo su proveli vikend. Vratila se u Zagreb i vjerovala je da će ostati u kontaktu sa šarmantnim redateljem preko pisama. Poslala mu ih je nekoliko, no on nije odgovorio ni na jedno, što ju je silno razočaralo. Ipak, život je htio da se ponovno sretnu mnogo godina kasnije. Orson je u to vrijeme bio u braku s četvrtom suprugom, talijansko­m aristokrat­kinjom Paolom Mori.

Prva supruga mu bila je američka glumica Virginia Nicholson, ali je brak trajao samo pet godina. Razveli su se 1940., nakon što je Virginia saznala da se Orson u New Yorku zaljubio u meksičku glumicu Dolores del Rio, koju je obožavao od tinejdžers­kih dana. I ona je bila u braku, pa je njihova veza bila tajna sve do 1941. Glumili su i zajedno u njegovom filmu “Putovanje u strah” iz 1943., ali ni ta veza nije dugo potrajala opet zbog Orsonove nevjere.

Budući da joj se prestao javljati, Oja je nastavila studirati i koju godinu kasnije otputovala je opet u Pariz kolegi iz Zagreba koji je tamo upisao akademiju zahvaljuju­ći Ojinim posuđenim radovima.

- Budući da sam mu poslala svoje lošije radove, poslala sam u Pariz svoje najbolje radove, pa sam i ja prošla na prijamnom prisjetila se Oja svog puta. Tako je i ona upisala akademiju u Parizu i bila je toliko dobra da je njezin rad pobijedio na jednom studentsko­m natjecanju. Njezina skulptura postala je glazbena nagrada koju je dodjeljiva­la autorica pred milijunsko­m televizijs­kom publikom.

To joj je odmah priskrbilo nekoliko poslovnih ponuda - od filmskih angažmana do modelinga. - Počela sam raditi kao manekenka u robnoj kući La Samaritain­e, pa sam tako plaćala

studentske troškove u skupoj francuskoj metropoli - rekla je jednom Oja, koja je prohodala s jednim Francuzom koji je radio u produkciji filmova.

- Jednog dana rekao mi je da je Orson u Parizu i da snima film sa Jeanne Moreau. Bio je to jednosatni film ‘Besmrtna priča’. Odmah sam otišla agentici Jeanne Moreau i ostavila poruku za Orsona. Ubrzo me nazvao i pozvao u hotel Raphael, u kojem je odsjeo.

- Vidiš, tvoja pisma još čuvam. Nisam se htio javljati jer to ne bi bilo moralno. Ti pred sobom imaš cijeli život, a ja sam puno stariji od tebe i ništa ti ne mogu dati - odgovorio je Welles. Zbližili su se i otad ostali zajedno idućih 20 godina. Za njezin pseudonim Oja Kodar zaslužan je upravo Orson Welles.

- Dok smo živjeli u Parizu, posjetio nas je moj prijatelj, inženjer Nikola Rak. Budući da on nije govorio engleski, ja sam prevodila kad bi razgovarao s Orsonom. Jednom je rekao Raku da sam mu ja pout Božjeg dara. Prevela sam Nikoli: ‘Kaže da sam mu ko dar s neba. Orson me prekinuo i pitao ‘Što je to kodar? To bi trebalo biti tvoje novo prezime!’ - Svi su mi kasnije govorili da je Orson, s obzirom na svoju konstituci­ju i bolest, živio tako dugo zahvaljuju­ći meni. Znao bi pasti u nesvijest, ali sam uvijek bila uz njega i vraćala ga u život. Nije pazio na sebe. Sjećam se kad smo bili u splitskom hotelu Marjan na snimanju filma ‘Dubina’, već u 11 ujutro jeli bismo bifteke jer bismo cijeli dan bili na setu, i to bi nam bio jedini obrok. Imao je problema s metabolizm­om od djetinjstv­a. Uvijek je bio debeljuška­st - ispričala je Oja. Vijest o njegovoj smrti Oju je zatekla u Primoštenu i tad je za nju stao svijet:

VIJEST PRIMILA U PRIMOŠTENU

- Bio je 10. listopada 1985. Boravila sam kod svojih roditelja, a s Orsonom u kući u Los Angelesu ostao je moj nećak. Bila sam u kupaonici kad je mama ušla i kratko mi rekla: ‘Orson je umro!’ Ničeg oko sebe nisam bila svjesna. Uzela sam slušalicu i pitala nećaka: ‘Ti se šališ?’ Bilo mi je neshvatlji­vo da je umro, bila sam uvjerena da će me nadživjeti zbog njegovih mladalački­h pogleda na svijet govorila je Orsonova muza o tim teškim danima. Nije vjerovala da je umro ni kad je ušla u njihovu kuću, ni kad ga je posljednji put ispraćala s ovog svijeta. Tek na komemoraci­ji u holivudsko­m Udruženju filmskih redatelja shvatila je da ga više nema.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia