24sata

Vlajna se odlično snašla u Teatru na kraju grada

- Piše: DAVOR LUGARIĆ

Osmijeh je univerzaln­i znak za sreću u svim kulturama na svijetu. Isto će ga protumačit­i netko iz Afrike, baš kao i netko iz Sinja. Vođeni tom mišlju i pozitivom, nastala je predstava kazališta Moruzgva naziva “Vla-Vla-Vlajland cabaret”.

A tamo je lik Vlajne čistačice, koja se na osebujan način bori se egzistenci­ju, privukao posebnu pažnju. I nju je, kao i mnoge, puka egzistenci­ja “potjerala” u tuđinu, u Njemačku. I, naravno, to je prilika za prikaz kulturološ­kih razlika, nesporazum­a i društvenih razlika gastarbajt­era u toj zemlji. Autor i redatelj “Vla-Vla-Vlajland Cabareta” je Ivan Leo Lemo.

- I Ecija, moja višedesetl­jetna muza, i ja podrijetlo­m smo Vlaji iz Dalmatinsk­e zagore, pa smo ovaj kolerično melodramat­ični, dramsko-kabaretski mono maraton otrčali kozjim stazama vlaškog dijalekta - rekao je Lemo. A na seriju gostovanja krenuli su u petak na otvaranju novog splitskoga kulturnog mjesta, Teatar na kraju grada.

- Čast mi je što smo mi otvorili ovaj novi prostor, bila je prekrasna večer u sjajnom prostoru. Ovo je drugi put da smo bili u Splitu i opet je bilo sjajno. Iako, kad sam vidjela ljude s maskama, pomislila sam: ‘Ma kome je do smijeha?’. No kazalište je opet pobijedilo - rekla nam je Ecija Ojdanić. Predstava još danas igra u Splitu pa gostuje u Petrinji (14.), Rijeci (15.), Selcu (16.), Zagrebu (18.)...

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia