24sata

Trebate asistenta? Uzmite virtualnog

POSAO NA DALJINU Sanja Veletanlić (39) pokrenula je projekt Ljudomat kako bi ujedinila virtualne asistente diljem Hrvatske

- Piše: EMA KRSTIĆ

NOVI TRENDOVI

Provela sam 17 godina radeći u korporacij­ama. Život me odveo u Split i bilo mi je teško pronaći posao, pa svoja znanja nudim na daljinu, počinje priču Sanja Veletanlić iz Varaždina, koja je pokrenula projekt Ljudomat.hr kako bi ujedinila virtualne asistente u Hrvatskoj.

- Ljudomat.hr projekt je koji služi za predstavlj­anje drugih virtualnih asistenata koji žive i rade u Hrvatskoj. Oni su meni konkurenci­ja, no tržište je kod nas, kad je riječ o virtualnim asistentim­a još nerazvijen­o, pa nema smisla da tako gledamo jedni na druge. Želim da svi surađujemo i osvijestim­o poduzetnik­e i javnost o mogućnosti angažiranj­a i ovakvih vrsta usluga - kaže.

Sanja je samostalno otvorila obrt kako bi ponudila podršku stranim tehnološki­m tvrtkama i startupovi­ma te vodila projekte. U svijetu je ovakav način rada uobičajen, no kod nas je i dalje slabo zastupljen. Virtualni asistent samostalan je i pruža bilo koju poslovnu uslugu koja se može raditi na daljinu, preko računala. To može biti vođenje društvenih mreža, financijsk­i izvještaji, korisnička podrška, prevođenje, pravni savjeti i sl. - Na stranici Ljudomat.hr objavljeno je šest intervjua s virtualnim asistentim­a. To pomaže poduzetnic­ima da lakše pronađu asistenta koji im odgovara ovisno o području rada. Ondje su njihovi kontakti, pa oni koji ih žele angažirati javljaju se izravno njima - kaže Sanja. Ističe da to nije posao za one kojima je potreban ugovor za stalno kako bi se osjećali sigurno.

- Ja uspijevam od tog posla sasvim pristojno živjeti. Nemam problema s naplatom od klijenata - kaže Sanja te napominje da je u teškim vremenima ovo rješenje za mnoge koji su trenutačno bez posla.

 ??  ?? Radim za strance a da nisam napustila zemlju, kaže Sanja
Radim za strance a da nisam napustila zemlju, kaže Sanja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia