24sata

IGRAO SAM S MASKOM, PA TO JE GROZNO

BOLJE DA NE IGRAMO Maska ide na oči, pa padne, pa pukne, pa sudac svako malo prekida igru, igrači traže zamjenu jer ne mogu disati..., priča Dino Slavić

- Piše: DAVOR KOVAČEVIĆ

Dok nismo došli u dvoranu, nismo ni znali. Tek kad smo stigli u svlačionic­u, rekli su nam da moramo igrati s maskama. Mislili smo da nas zezaju jer to nema smisla. Ali dali su nam maske i od zagrijavan­ja do povratka u svlačionic­u morali smo ih nositi.

Opisao nam je tako golman španjolsko­g Ademar Leona, Riječanin Dino Slavić (28), dojmove s prve rukometne utakmice pod maskama. Baš za anale, ali one da se čovjek uhvati za glavu od nevjerice. Bilo je pitanje samo kada će negdje i to biti. Španjolci su probili led. U Castilli i Leonu, gdje je gostovao Sinfin, zavladale su nove mjere.

- Pogoršalo se epidemiolo­ško stanje u Leonu i ne znam je li gradonačel­nik ili netko iz civilne zaštite odlučio da i mi moramo pod maske. Čudno mi je to sve jer nas testiraju jednom ili dvaput tjedno i obavezno prije svake utakmice. I da bismo igrali, svi u klubu, od igrača do čistačice, moramo biti negativni. I onda nam svejedno stave masku. To nema smisla - kaže bivši golman Umaga i Zameta te jedan od dvojice Hrvata u Ademaru. - Tinu (Lučinu, nap. a.) bilo je još teže jer je on igrao obranu i napad. Mi igramo opet u subotu i klub je već zatražio da ukinu ovu mjeru jer stvarno nema smisla. Evo, nekoliko je utakmica u ovom kolu bilo odgođeno jer četiri-pet klubova ima po desetak zaraženih igrača i svi su u izolaciji. Mi smo imali samo jedan pozitivan test, a i on je bio lažan.

‘ŠTO JE IDUĆE, KACIGE?’

Rukometaše, u sportu punom bliskog kontakta, obične kirurške maske su, eto, spasile i sačuvale...

- Ne možeš kontrolira­ti tu masku. Spusti se ispod nosa ili usta, a onda te sudac opomene i moraš je podignuti. Meni je čak prešla i preko očiju, nisam vidio ništa. Igrači su tražili izmjenu nakon sedam-osam minuta jer nisu mogli disati. Utakmica se prekidala po pet-šest puta jer su maske pucale i igrači su morali izvan igre kako bi dobili novu masku. Odmah u prvom napadu to se dogodilo. Ja sam u džepu nosio rezervnu, ali razbio se tempo utakmice i sve se otegnulo. Ma... Bolje je ne igrati uopće nego ovako, no nas se tu najmanje pita. Sljedeće su onda rukavice? - Ha, ha. Baš smo se šalili s tim, možda će nam i kacige dati. Bilo nam je u početku i smiješno, ali poslije više nismo znali što bismo rekli i kako se ponašali. Doduše, nosili smo maske na prvom treningu kad su tek počele pripreme i kad smo svi došli iz različitih krajeva svijeta dok smo čekali rezultate testova. Evo, u ponedjelja­k ujutro normalno smo trenirali. Nadam se da više nećemo pod maske.

NA PUT SAMO S DOZVOLOM

Pod maskama su bili, to je već standard, gledatelji, kojih je u dvorani bilo malo manje od 700. Kakve su mjere izvan rukometne arene u Leonu?

- Ne možeš praktički izaći iz stana bez maske. Obavezno se mora držati distanca. Više ne možemo napustiti ni ovu našu regiju osim ako nije hitna situacija pa zatražite propusnicu. Mi kao klub moramo tražiti odobrenje kako bismo putovali na utakmice - završio je i svakako Červaru zanimljivi kandidat, koji je već u trećoj sezoni u nekadašnje­m prvaku Španjolske i ligi koja se ovim načinom pretvara u najbesmisl­eniju...

Dino, inače generacija Filipa Ivića, došao je iz Umaga u Ademar u ljeto 2018. i nastavio nisku hrvatskih golmana u tom klubu. Branili su ovdje Alilović, Losert i Ašanin.

 ??  ?? RUKOMET POD MASKAMA
Tu su obvezu uvele neke pokrajine u Španjolsko­j
RUKOMET POD MASKAMA Tu su obvezu uvele neke pokrajine u Španjolsko­j
 ??  ??
 ??  ?? Osim Slavića, u povijesnoj je utakmici Ademar - Sinfin igrao i Lučin
Osim Slavića, u povijesnoj je utakmici Ademar - Sinfin igrao i Lučin
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia