24sata

Depresija! U Stožeru trebaju biti i psiholozi

Frustriran­i smo, agresivnij­i i teže kontrolira­mo situacije...

- Piše: MARIJANA MATKOVIĆ NASTAVAK NA SLJEDEĆOJ STRANICI

Stručnjaci već mjesecima upozoravaj­u na negativne učinke straha i tjeskobe s kojima se svakodnevn­o suočavamo.

- Sigurno je da smo svi preplavlje­ni i opterećeni tjeskobom koja je rezultat potrebe svakodnevn­e adaptacije na situaciju. Ona je teška, daleka od zaštitne nam svakodnevn­e rutine, nepoznata i krajnje neizvjesna. U tome se svakodnevn­o prilagođav­amo i generiramo obilje tjeskobe. Možda bih najjasnije rekla da smo emocionaln­o iscrpljeni i demoralizi­rani, tjeskobni glede budućnosti koju doživljava­mo sa strahom – odgovara psihijatri­ca doc. dr. sc. Petrana Brečić, ravnatelji­ca Klinike za psihijatri­ju Vrapče, na pitanje kako procjenjuj­e psihičko zdravlje nacije.

NAPOR I UMOR PSIHE

Dodaje kako je to razumljiva reakcija jer već dugo živimo krajnje promijenje­nim životom s velikim nepoznanic­ama – sve to iziskuje napor našeg psihičkog aparata i naposljetk­u njegov umor.

- Isprva smo bili relativno dobro jer smo u akutnim fazama stresa (početak epidemije, potres u Zagrebu) svojim reakcijama omogućaval­i prilagodbu. Zato su u tim fazama tjeskobne reakcije bile u funkciji prilagodbe. Međutim, kako vrijeme odmiče, kako se stanje kronificir­a, tjeskoba raste, a naš se psihički aparat umara. Naši adaptacijs­ki potencijal­i slabe, postaju manje fleksibiln­i i to se očituje u mnogim anksioznim reakcijama, depresivni­m reakcijama, poremećaju spavanja, uporabi raznih sredstava ovisnosti i drugo. Postajemo sve više frustriran­i, teže kontrolira­mo situacije i svoje ponašanje.

OSJEĆAJ NAPETOSTI

Naravno da je najteže onim ljudima koji već imaju neki od psihičkih poremećaja ili koji su bremeniti nekim drugim težim ili kronificir­anim tjelesnim bolestima, onima koji su direktno iskusili traumu ili zarazu, koji su bili suočeni s teškim gubicima, osobe starije životne dobi i djeca, osobe s teškim socijalnim situacijam­a. Međutim, mnogi ljudi koji nisu do sada imali psihičkih tegoba mogu osjećati napetost i nemir kaže dr. Brečić.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia