24sata

‘VIDJELA SAM KĆER KAKO LEŽI U KRVI’

MONSTRUM IZ MALOG LOŠINJA Na suđenju ubojici Branku Rafajcu svjedočila majka djevojčice koju je izbo nožem

- Piše: MERI TOMLJANOVI­Ć

Ne osjećam se krivim, izjasnio se Branko Rafajac (41), osumnjičen za teško ubojstvo djevojke (16) u Malom Lošinju sredinom veljače, koji je u pratnji policijski­h službenika iz istražnog zatvora, u kojemu se nalazi od uhićenja, doveden u riječki Županijski sud, gdje mu je jučer počelo suđenje.

Rafajca sumnjiče da je 14. veljače 2020. oko 6.25 sati upao u kuću u kojoj je maloljetni­ca živjela s roditeljim­a, napao njezinu majku, a kad ju je djevojka počela braniti, izbo ju je nožem zadavši joj ubodnu ranu u lijevu gornju stranu prsa, uslijed čega je nesretnica preminula na mjestu. Užas iz najcrnje noćne more dogodio se neposredno nakon što se nesretna djevojčica spremila za odlazak u školu, a majka ispijala prvu jutarnju kavu. Jučer je svjedočila na sudu.

- S najmlađom kćeri taj dan trebala sam ići kod pedijatric­e. U jednom trenutku pogledala sam na sat i bilo je 6.20 sati, kad su se zalupila bočna vrata i nepoznati čovjek je uletio u dvorište. Vikao je i psovao, tražio ženu, govorio: ‘Di si, izađi, dođi’. Pratila sam ga pogledom, a on se praktički u sekundi stvorio ispred mene. Rekla sam mu: ‘Nema tu tvoje žene’ - rekla je na sudu majka ubijene djevojčice. Dodala je da je osjećala pritisak na ramenu i pokrila glavu kad ju je Rafajac napao.

- Krajičkom oka vidjela sam kako mi kći izlazi. Ne znam je li je čuo ili osjetio, okrenuo se i zamahnuo rukom prema njoj. Krenula sam ga odmaknuti, uhvatio me za šiške i drmao glavom, nečim tupim i okruglasti­m me lupao po glavi i čupao. Tad me pustio i osjetila sam da mi nešto curi te vidjela krv. Okrenula sam se i vidjela kako mi kći leži na boku. Mislila sam da je pala i udarila glavom. Kad sam je pridigla, počela joj je iz ustiju i nosa teći krv. Tu sam počela vrištati da se zove Hitna. Vikala sam susjedi neka dođu brzo. Meni je to izgledalo kao cijela vječnost. Davala sam joj umjetno disanje, pokušala masirati srce, a onda su došli policija i Hitna - svjedočila je potresena žena.

NASILNE OBJAVE NA

FACEBOOKU

NIJE KRIO Na društvenim mrežama Rafajac je često objavljiva­o postove pune nasilja.

Obitelj djevojčice uopće nije poznavala ubojicu, koji se u Mali Lošinj doselio iz Osijeka te u policijsko­j evidenciji prikupio šaroliki spektar prijava, među kojima i za zlouporabu droga, nasilje nad bivšom partnerico­m... Na suđenju su svjedočila i tri vještaka psihijatra, koji su potvrdili da je Rafajac u trenutku ubojstva bio teško bolestan zbog teškog poremećaja ličnosti i sumantosti. O tome je svjedočila i Rafajčeva bivša partnerica, koja ga je ostavila nekoliko mjeseci prije ubojstva. Izjavila je kako je Rafajac u više navrata bio na liječenju zbog psihičkih problema. Nažalost, čim bi ih prestao piti terapiju, njegovo mentalno stanje bi se pogoršalo. Naglasila je kako se zbog svega u više navrata obratila policiji, socijalnoj služb te liječnicim­a, ali da nitko nije reagirao. Da je sustav zakazao smatra i Rafajčev odvjetnik Goran Crnković.

- Još jednom se pokazalo da je sustav inertan, svi peru ruke i prebacuju odgovornos­t, a pomoć je spora ili često nedostižna. Zbog takvih propusta događaju se ovakve užasne tragedije - kazao je.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia