24sata

STIŽE YUGO

NA UBACIO SAM U NIŽU I ‘ODERAO’ GA, PRIČA ENIO (19)

-

mjeseci. Ne bi ga dao za sve blago ovog svijeta, osim ako netko ponudi zaista ozbiljan iznos. - Volim svojeg Yugića, to mi je prvi auto, položio sam vozački prije godinu i pol. Kad naučim voziti njega, razmišljao sam, znat ću i sve ostale automobile bez problema. Sviđaju mi se stare karampane - kaže.

A kakav je njegov Yugo? - Kad sjednem u njega, ‘izgubi’ 15 konja. Prometne kamere me ne brinu jer ne mogu dostići ograničenj­e. Nisam imao novca, pa sam kupio Yugo. Kvalificir­aju li njega uopće kao automobil?! Godište je 1988., a koliko je kilometara prešao, neću nagađati jer mu je kilometraž­u lako resetirati. Nema servo, nema ABS sustav, piše da ide 140 kilometara na sat, ali ne ide - priznaje vlasnik, kojeg žicamo da se nasloni na haubu za slikanje.

- A valjda se neće udubiti - brine se, a na zamolbu

MASA: 2150 kg

DIMENZIJE:

4,98x1,96x1,4cm

DOSEG: 600 km

SNAGA: 360 KS

UBRZANJE (0-100km/h):

2,5 s

KONKURENCI­JA: BMW-ov model i8 te drugi električni automobili da sjedne za volan i frajerski izbaci lakat kaže: - Može se otvoriti samo do pola pa će možda čudno izgledati lakat iznad glave... Aha, ide, ide do kraja... Sad se neće dati zatvoriti - grinta vlasnik legendarno­g vozila, redovito ismijavano­g u američkim filmovima.

A je li stari Yugo doživio i kakav “makeover”? “Popravljen” je kao prosječno lice domaće estrade.

- Ima novi sportski volan, pedale, siceve od Seata s novim presvlakam­a i podignut mjenjač. Spušten je nisko, pa moram oprezno preko ležećih policajaca. Bivši vlasnik nacrtao je crvenu sportsku crtu, a onaj prije njega ugradio plavo-ljubičaste ‘ledice’ iznutra, pa noću svijetli kao na house partyju. Konstrukci­ja mu je ojačana, a ima i zvučnik i radio. I naravno, super cool dobre stare leptir-prozore kaže nam ponosni vlasnik starog Yuga.

Atraktivan auto koji bi mnogi htjeli imati. Uz to, ekološki je prihvatlji­v. Vozač izgleda cool ako stavi lakat na spušteni prozor. Relativno je jeftino puniti ga.

Težak auto jer ima mnogo baterija. Doseg često nije 600 km. Na dužim putovanjim­a treba ga puniti, a često punionice za električne aute nisu dostupne.

 ??  ?? Na društvenim mrežama osvanula je
fotografij­a i sakupila tisuće lajkova
Na društvenim mrežama osvanula je fotografij­a i sakupila tisuće lajkova
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia