24sata

U POŽARU KRIŽ I GOSPA SPAŠENI

MARIJA BISTRICA Kao i 1880., požar je zahvatio marijansko svetište, a Gospin kip, kao i križ, ostali su neoštećeni. Nema ozlijeđeni­h, ali šteta je velika...

- Piše: JOSIP TOLIĆ

Čuo sam pucketanje i, kad sam ustao i pogledao kroz prozor, vidio požar, rekao je preč. mr. Domagoj Matošević, župnik i rektor Nacionalno­g marijansko­g svetišta u Mariji Bistrici, koji je svjedočio buktinji.

Vatra je izbila oko tri ujutro i progutala jugoistočn­i dio svetišta, gospodarsk­e zgrade u kojima su se održavale pastoralne aktivnosti poput župnih kateheza, u kojima su spavali hodočasnic­i. Župni pjevački zbor tamo je održavao probe i nalazila se tehnička oprema za razglas. Vatrogasci iz cijelog Zagorja, njih 30-ak, spriječili su širenje buktinje na ostatak kompleksa, sačuvali oltar Stepinčeve crkve na otvorenom, ali i župni dvor te Baziliku Majke Božje Bistričke. U župnom se dvoru, inače, nalazi i olimpijska medalja Blanke Vlašić iz Rija 2016., koju je poklonila svetištu. A u jednoj od prostorija, kraj uništenog i nagorenog razglasa, neoštećeni su ostali drveni križ i mali plastični kip Majke Božje Bistričke!

Baš je prije 140 godina na istome mjestu požar progutao Baziliku, ali ne i originalni Gospin kip koji je ostao netaknut i preživio novu nevolju nakon što su ga župljani dvaput sakrili od navale Turaka - zazidavši ga. Povijest se ove godine ponovila i u Mariji Bistrici, ali i u Zagrebu i njegovoj katedrali, koji je iste te 1880. pogodio potres, baš kao i ove godine. I to nije jedina poveznica između prirodnih tragedija u ove dvije važne crkvene građevine u Hrvatskoj. Isti im je i arhitekt, Herman Bollé, isti i zaštitnik, Alojzije Stepinac. Policija je potvrdila da je požar izazvao neugašeni lampion koji je netko bacio u plastičnu kantu. Vatra se iz kante proširila na drveni okvir prozora, pa na krovište. Materijaln­a šteta penje se na nekoliko milijuna kuna.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia