24sata

Pliz, pliz, aj’ daj mi griz te janjetine!

- Piše: TINA OZMEC-BAN

Restoran Torcida u Donjem Polju kraj Šibenika poznat je u cijeloj Dalmaciji zbog svoje pečene janjetine. No osim ukusne delicije, ono što daje šarm restoranu zasigurno je papiga Koko.

Vlasnik ove papige i restorana Torcida, Jere Šuperba, ispričao nam je kako dvogodišnj­i Koko voli provoditi vrijeme s gostima najviše tijekom ljeta, kad ga puste na terasu restorana.

- Kad je ljeto, onda je vani. Slobodan je pa se spusti do gostiju. Većina ga obožava, interesant­an im je - rekao nam je vlasnik i otkrio da je Koko upravo uz goste gurmane otkrio i svoju gurmansku stranu.

A Koko je prvi put okusio janjetinu uz goste koji su mu dali da proba. Pitali smo vlasnika voli li Koko i drugu hranu koju ćemo češće vidjeti u svome tanjuru. - Pa voli meso. I krumpire! - odgovorio nam je simpatični Jere, čiji brat Željko Šuperba je zapravo Kokov vlasnik.

No nije Koko izbirljiv. Tijekom hladnijeg vremena i zime, kad je prehladno da zabavlja goste pa boravi u kući, prekrasna sivoplava papiga zadovoljna je i uobičajeno­m hranom za papige, sjemenkama, mrkvicama, jabukama i salatom.

IZGOVARA I PO 20 RIJEČI

Fini komadići janjetine ionako su povremena poslastica, a najviše će oblizati kljun papršnjako­m i janjećim repom, koji će očerupati u tren oka. Željko nam je ispričao da Koko zapravo baš i ne jede janjetinu u pravom smislu te riječi.

- On ju više ‘melja’. Ne bi baš ni smio. To je njemu zanimljivo, ali voli pržene krumpiriće i kapulicu - priča nam.

Ipak, otkriva nam Željko, sjemenke mu nisu toliko ukusne kao stvari koje tu i tamo dobije sa stola.

Koko inače živi u stanu, ali većinu dana, ako je lijepo vrijeme, provede vani, izvan svoje krletke.

- On po danu nikad nije u kući, samo navečer, i tad spava.

Ljeti i navečer ostane vani kad je topla noć. Sloboda mu je najbolja zabava - kaže Željko, koji je svom ljubimcu ipak kupio mnoge igračke za krletku kako bi se, u slučaju da je u njoj, ipak zabavljao.

- Ako je u kavezu, on mora biti s nekim. Društven je! Ako bi bio sam u kući, on bi poludio. Počupao bi si krila i perje, pao u depresiju. Oni moraju biti u nekoj zabavi. Zato sam i došao do ideje da ga puštam van da leti - objasnio je Željko.

Ljudi ga često pitaju kako to da živahni Koko ne pobjegne.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia