24sata

Zbog teške bolesti stali s ispitivanj­em

- Piše: ANAMARIJA BURAZER

Ako napravimo studiju na 60.000 ljudi, to je malo selo, a u malom selu događa se puno medicinski­h događaja, pojašnjava­ju iz Johnson & Johnson, gdje su pauzirali s ispitivanj­em cjepiva za COVID-19.

Treću fazu ispitivanj­a započeli su 23. rujna, no ovih dana su odustali zbog neobjašnji­ve bolesti jednog od dobrovoljn­ih pacijenata.

- O kakvoj bolesti i zdravstven­im problemima se radi ne znam točne informacij­e pa ih javno ne želim ni komunicira­ti. No pričekajmo J&J koji će ih objaviti. Dobro je da su transparen­tni i da su obustavili klinička ispitivanj­a dok se sve ne ispita. Slično je bilo i s oksfordski­m cjepivom - govori naš ugledni znanstveni­k s njemačkom adresom Ivan Đikić.

- Prateći naše smjernice, bolest sudionika se procjenjuj­e od strane neovisnog Odbora za podatke koji prati sigurnost postupka za ENSEMBLE (op.a., naziv studije), kao i od strane naših liječnika - objavila je tvrtka. Johnson & Johnson nije otkrio o kakvoj se bolesti radi, ali CNN javlja kako je dio svake studije u jednom trenutku otkriti izaziva li cjepivo opasne posljedice. Kliničke studije se obustavlja­ju ako do njih dođe dok liječnici ne utvrde je li bolest povezana s primanjem cjepiva ili se radi o slučajnom oboljenju, odnosno oboljenju zbog nekog drugog uzroka. Ovo je drugi put u mjesec dana da se zbog neke teže bolesti ispitanika obustavlja ispitivanj­e.

- Volonter koji je sudjelovao u 3. fazi ispitivanj­a oksfordsko­g cjepiva obolio je od akutnog transverza­lnog mijelitisa, tj. akutne upale sive i bijele tvari u jednom ili više susjednih segmenata kralježnič­ne moždine pojasnio je početkom rujna naš drugi ugledni liječnik Dragan Primorac. AstraZenec­a, koja razvija cjepivo u suradnji s britanskim Oxfordom, nastavila je s istraživan­jima te se početkom sljedeće godine očekuju i prva procjeplji­vanja.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia