24sata

DOSJE DORH

Rade, ali nemaju ni opreme niti mogu zaposliti stručnjake

- Piše: IVAN PANDŽIĆ

Hrabro smo zagrizli u jabuku borbe protiv korupcije. Umjesto pohvala, doživjeli smo prozivke da smo nestručni, nesposobni, ne znamo i da radimo po diktatu politike. To me je razočaralo.

Izjavila je to u jednom od rijetkih javnih istupa nova glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek. S ravnatelji­com Uskoka Vanjom Marušić i voditeljem kaznenog odjela DORH-a Darkom Klierom došla je na zatvorenu sjednicu saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. Hrvoj Šipek i njezini suradnici su pozvani jer je tema na odboru bila curenje informacij­a u slučaju protiv sad već bivšeg direktora Janafa, Dragana Kovačevića, ali i primjerice Josipe Rimac.

ISTRAGE O CURENJU

Podsjetimo, Kovačević je saznao dan prije planiranog uhićenja da se protiv njega provode izvidi i da će mu policija zakucati na vrata pa je pokušao sakriti gotovinu. Bivša HDZ-ova državna tajnica Josipa Rimac je navodno također dobila dojavu pa je otkrila prislušni uređaj u svojem automobilu, pa su policija i istražitel­ji morali krenuti ranije u akciju.

NEMA UGROZE SIGURNOSTI

Hrvoj Šipak je rekla da treba razlikovat­i curenje informacij­a iz tajnih izvida i objava u medijima nakon što je istraga otvorena (nakon uhićenja, op.a.), jer tad rješenja sa svim detaljima idu i na sud i obrani, pa onda detalji lakše završe i u medijima. Kaže da su imali 533 tajne mjere, a one nisu pukle. Ravnatelji­ca Uskoka Vanja Marušić je rekla da izvidi oko curenja još traju, ali da nije istina da ništa u prošlosti nije otkriveno i podsjetila je na slučajeve koji se vode protiv policajaca i drugih zbog curenja informacij­a.

- Uvijek provedemo unutarnju kontrolu, ali na tim predmetima radi uski krug ljudi. DORH i ljudi koji rade na provođenju izvida ulažu zajedno s policijom godinu dana ili mjesece u praćenje. To je mukotrpan posao, utvrđuju se činjenice, neprekidno provjerava­ju, slažu se kockice mozaika. Tko uloži godinu dana svojega rada, sigurno nema interesa da to probije i ode u javnost - rekla je Hrvoj Šipak.

Prvi put je javno i odgovorila na prozivke predsjedni­ka Zorana Milanovića oko toga da su trebali informirat­i premijera o izvidima, zašto nisu uhitili Kovačevića odmah, a ne čekali 10 mjeseci, ali i na ostale prozivke.

- Postupamo u skladu sa zakonom i nemamo obvezu obavještav­ati premijera. Istraga o slučaju Janaf nije bila pitanje nacionalne sigurnosti, nego klasične kriminalne radnje - rekla je glavna državna odvjetnica o tezi da se radi o strateškoj nacionalno­j kompaniji za prijevoz nafte te su zato trebali s izvidima upoznati vrh vlasti.

Ravnatelji­ca Uskoka Marušić je objasnila i zašto Kovačevića nisu uhitili odmah u studenom prošle godine, kad je navodno primio 1,96 milijuna kuna mita.

- Trebamo li prvo uhićivati pa tek onda utvrđivati koje je djelo u pitanju? To se ne radi tako - rekla je ravnatelji­ca Uskoka. A za pitanje zašto nisu 40 dana ishodili mjere za tajno praćenje Kovačevića, poručila je da su morali itekako takve mjere obrazložit­i sudu, koji to mora odobriti.

NAPADI IZGUBLJENA BITKA

- Moramo prikupiti dokaze. Ne možemo ‘prikačiti’ nekoga jer je nama to tako došlo rekla je Marušić.

Na pitanja o političkim pritiscima trojac je ustvrdio da rade samostalno i neovisno. Darko Klier je bio posebno oštar i rekao je da u zapadnim zemljama političar koji napadne pravosuđe zna da je unaprijed izgubio bitku. Smetalo mu je što svi misle da znaju kako treba voditi postupak, a to je, kaže, kao da političari kažu kirurgu gdje sjeći ili geologu gdje bušiti zemlju.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia