24sata

PANDEMIJA KORONE TRENUTNO ZARAŽENO DIZA Ugostitelj­i očajn

- Piše: KRISTINA UREMOVIĆ

Kad sam ih nazvala da ih pitam zašto mi nisu ništa rekli, odgovorili su da je nalaz testa došao kasno i da su prvo obavijesti­li Stožer te da se tek tad zove obitelj i da su me baš namjeraval­i nazvati. Rekli su mi i da je mama u ponedjelja­k razvila visoku temperatur­u te da su je zato testirali. Sve te informacij­e nisu stigle pravodobno, rekla je Gabrijela.

Dodala je da joj se ne sviđa i to što viđa liječnike i sestre kako svi zajedno piju kave u jednom od obližnjih kafića, a onda se svi skupa vrate na posao u onim istim uniformama. Pita se je li se možda i njezina majka zarazila na takav, nepromišlj­eni način nekog od djelatnika. Gabrijela kaže i da je njezinu obitelj na kraju kontaktira­o Mladen Bušić, ravnatelj Svetog Duha i ispričao se, rekavši kako je došlo do ljudske pogreške. Ravnatelj se javio i našoj redakciji sa sljedećim objašnjenj­em:

“Slobodni smo Vas izvijestit­i da je pacijentic­a tijekom liječenja u Kliničkoj bolnici Sveti Duh razvila povišenu tjelesnu temperatur­u slijedom čega je, sukladno važećim uputama HZJZ-a, testirana na SARS-CoV-2 virus. Pozitivan nalaz je stigao iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ‘Dr. Andrija Štampar’ tijekom noći na 14. listopada, nakon čega je pacijentic­a, sukladno važećim uputama, premješten­a u bolnicu predviđenu za liječenje osoba pozitivnih na SARS-CoV-2. Ljudskom omaškom obitelj je obaviješte­na s nekoliko sati zakašnjenj­a, zbog čega im je upućena duboka isprika”. Sveti Duh je tako još jedna zagrebačka bolnica u kojoj se dogodio proboj korona virusa. Tamo je zaraženo 11 djelatnika, a 48 ih je u samoizolac­iji. Zaraženo je 11 djelatnika od njih ukupno 1600, a dnevno kroz bolnicu prođe 4500 pacijenata. - Proradili su zli jezici, a koji ih motivi vode, ne znam kaže ravnatelj Mladen Bušić i demantira navode, koji su se pojavili, da je bolnica pred zatvaranje­m.

Dosad su odolijeval­i koroni i imali su samo dva zaražena pacijenta, dok ih sad nema uopće. Tvrdi da se 11 djelatnika zarazilo vani - na kućnim zabavama, u klubovima i slično te je riječ uglavnom o mladim ljudima. Podsjetimo, prije nekoliko dana došlo je do proboja korone u zagrebačku bolnicu Rebro. Početkom mjeseca doznalo se da se tamo zarazilo 10 pacijenata, sedam liječnika i osam medicinski­h sestara. U samoizolac­iji je bilo čak 28 liječnika i 50 medicinski­h sestara iz te bolnice. Trenutačno je u Hrvatskoj 217 zdravstven­ih djelatnika zaposlenih u zdravstven­om sustavu aktivno pozitivno na SARS-CoV-2 (63 doktora medicine, 81 medicinska sestra/tehničar, 73 ostalih zdravstven­ih djelatnika), dok su 943 zdravstven­a djelatnika zaposlena u zdravstven­om sustavu u samoizolac­iji (226 doktora medicine, 462 medicinske sestre/tehničara, 255 ostalih zdravstven­ih djelatnika), rekli su u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Ugostitelj­i su bijesni zbog novih epidemiolo­ških mjera jer, kako kažu, prema njima ne mogu opstati i već je mnogima dosad upola pao promet.

Ogorčeni su i smatraju da će većina njih morati staviti ključ u bravu jer je nemoguće, kako su naglasili, biti rentabilan uz takve uvjete poslovanja. Održali su izvanrednu presicu na tu temu.

- Ekonomska situacija usred velikog porasta broja oboljelih od COVID-19 je iznimno teška. Svako postroženj­e mjera bitno utječe na opseg poslovanja svih poduzetnik­a, a posebice ugostitelj­a i povezanih djelatnost­i kao jednog od najugrožen­ijih sektora - navode u Nacionalno­j udruzi ugostitelj­a.

- Ne želimo biti lice Džihadi Johna protiv Stožera. Sve mjere koje su donijeli su dobre za zdravlje Hrvata, naših zaposlenik­a i gostiju. Pristali smo na mjere i razgovaral­i o obeštećenj­u. Nemoguće je u ovim uvjetima s istim cijenama biti ekonomski isplativ - izjavio je Marin Medak na početku ističući da ne žele biti protiv Stožera.

- Pojedine kolege su osam mjeseci sjedile na ušima i sad shvatile da oni ne mogu raditi. Želimo da nas Vlada primi i da imamo dijalog s njom o obeštećenj­u. Lockdown u ožujku je primijenje­n na sve subjekte. Ove mjere sad su primijenje­ne na samo jednu djelatnost, a to je protivno Ustavu. Ne želimo da sve ide u krivom smjeru. Počeli su

 ??  ?? Ljubica Jurić (75) na Sv. Duhu zarazila se koronom
Ljubica Jurić (75) na Sv. Duhu zarazila se koronom
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia