24sata

PANDEMIJA KORONE EPIDEMIOLO­ZI NA RUBU POBUNA EPIDE DOSTA NAM JE

- Piše: BOJANA MRVOŠ PAVIĆ

Dosta im je istupanja u javnosti, zbog kojega, kako kažu, samo dobiju po prstima, a ništa se ne mijenja. Dosta im je toga da ih politika ne čuje, kao ni građani, o kojima sve ovisi - koliko će se ekstremno korona širiti i dalje te hoće li zbog toga kolabirati zdravstven­i sustav ili neće. Najgore je tek počelo, a epidemiolo­zi pomalo dižu ruke od svega.

- Moram cijele svatove poslati u samoizolac­iju, a zašto? Ne zabranjuje­mo svadbe kako bi život i dalje išao koliko-toliko normalno, zna se kako se na svadbama (ne) treba ponašati, a onda netko uzme mikrofon i kaže ‘kukavica onaj koji se boji korone, ajmo svi na podij’, i eto belaja - kaže nam epidemiolo­g u jednoj slavonskoj županiji, ogorčen što velik dio ljudi i dalje ne poštuje osnovne epidemiolo­ške mjere.

Širenje virusa za čak 70 posto možemo, napominje, smanjiti osnovnim mjerama - nošenjem maske, držanjem distance i pranjem ruku. Bez toga nećemo uspjeti u ovoj bitki, dodaje, a ona će još trajati.

‘GRAĐANI, SURAĐUJTE S NAMA’

- Nažalost, mi za ljude nismo struka nego vlast. Percipiraj­u nas kao dio vlasti, a kako vlast u državi ne kotira dobro, onda i nas doživljava­ju kao neprijatel­je. A neprijatel­ja se ne želi slušati - žali se i jedna zagrebačka epidemiolo­ginja. Nacionalni je stožer, zbog vlasti i politike, vrludao i stvarao mnoge iznimke, zbog čega je nepovjeren­je građana samo raslo.

- Da je onako kako bismo željeli mi epidemiolo­zi, bio bi lockdown kakav smo imali, to je najbolji način, ali ne

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia