24sata

Ljeveno u starom cima ide poštom

DA SE NE ZABORAVI STARO I NOVO Kupaca gotovo da više nije imao zbog epidemije pa je Željko odlučio ponuditi i dostavu brašna. Posao mu je opet krenuo

- Piše: ŽELJKO RUKAVINA

Željko Sokač iz Cabune, naselja između Virovitice i Slatine, mlin je naslijedio od djeda i bake pa ga je nazvao Dedin mlin.

Pohvalio se da je jedini izučeni mlinar u Hrvatskoj. Nastavio je proizvodit­i brašno onako kako su proizvodil­i njegovi prvi vlasnici, djed Martin i baka Katica. Melje brašno od žitarica uzgojenih na vlastitim površinama po staroj recepturi. Kad su se zbog korona virusa zatvorile trgovine, plasman brašna koje proizvodi je gotovo zamro. Kupovalo se vrlo malo, kako u šali kaže, na dekagrame. Da ne bi morao staviti ključ u bravu, stupio je u kontakt sa Žutim klikom i Hrvatskom poštom kako bi brašno išlo direktno kupcima. - U dogovoru s voditeljic­om Žutog klika, Tajanom Link, počeli smo prodavati brašno preko web shopa. Distribuci­ja brašna ide preko HP Expressa direktno na vrata kupaca. Evo, i danas šaljemo 17 paketa raznog brašna. Paketi su od jednog pa do 40 kilograma. Veće narudžbe pakiramo u više paketa jer ne smiju imati više od 40 kilograma. Popodne će iz HP Expressa preuzeti pakete i oni će za najviše 24 sata stići do kupca u Dubrovniku – pojašnjava Željko Sokač. Od početka on-line narudžbi prodao je oko pet tona brašna. Najviše brašna proda preko interneta, no još ga se može kupiti na vratima mlina i u desetak prodavaoni­ca diljem Hrvatske koje snabdijeva­ju svojim brašnom.

To nije industrijs­ka meljava, ne proizvode velike količine brašna. Pojašnjava da je razlika i u kvaliteti jer žitarice proizvodi na vlastitim površinama, a

Integralno BRAŠNO 1 kg

Pšenično BRAŠNO 10 kg

Akcija Mix BRAŠNO 5 kg Akcija heljdino BRAŠNO 1 kg

Kukuruzna KRUPICA 1 kg Kukuruzno BRAŠNO 1 kg

Pirovo BRAŠNO 1 kg

Krušno BRAŠNO 1 kg Akcija raženo BRAŠNO 1 kg

brašno nema nikakvih bojila ili konzervans­a.

- To je stara prosta meljava, gdje od zrna pšenice dobijete samo dvije vrste brašna, a u industrijs­koj obradi od tri do četiri. Mi proizvodim­o integralno pšenično brašno od cijelog zrna i krušno brašno tipa 1100. Brašno tipa 1100 je također od cijelog zrna pšenice, ali bez posija. Osim pšeničnog, u mlinu se melju kukuruz, raž i pir. Sve zrno, žitarice proizvodim­o na vlastitih 27 jutara zemlje - govori nam Sokač dok ga pratimo kroz prostorije mlina, koji je iz stare drvene građevine preseljen u bolji prostor.

Posao je pokrenuo prije sedam godina i ubrzo se pročulo da se u njegovu mlinu proizvodi brašno i krupica iz nekoliko žitarica. Djed je mlinarski posao pokrenuo prije 80 godina. Nakon što je otišao u mirovinu pa dok unuk nije pokrenuo posao 2013. godine, u mlinu su mljeli brašno samo za obiteljske potrebe. Unuk je na istome mlinskom postrojenj­u nastavio gdje su njegovi preci stali. Kaže da je u svemu odlučujuća bila ljubav prema poslu, jer je od malih nogu gledao kako to rade njegovi djed i baka. Pojašnjava­jući proizvodnj­u od kukuruza, kaže da se krupica radi od cijeloga zrna, ali ne ovog kukuruza, nego sorte koja se ranije sijala. Kukuruz u sebi sadrži klicu koja je dosta masna pa se prije meljave klica isije iz zrna. - Stari ljudi su govorili da se najbolja prepoznaje krupica po tome jer ona grebe kad ide unutra i kad izlazi - govori Željko kroz smijeh i dodaje kako nemaju skladišni prostor, nego s meljavom počinju kad im stigne narudžba. Tako da je njihovo brašno uvijek svježe.

 ??  ?? Željko Sokač nastavio je posao koji su prije 80 g. pokrenuli njegova baka Katica i djed Martin
Željko Sokač nastavio je posao koji su prije 80 g. pokrenuli njegova baka Katica i djed Martin

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia