24sata

ZARAŽENO 11 PACIJENATA KLINIKE ZA TUMORE

NE ZNAJU KAKO U zagrebačko­j Klinici zarazilo se sedam kirurga, sedam medicinski­h sestara i 11 pacijenata, a još istražuju tko je od svih njih unio virus u Kliniku

- Piše: IVA MILOTIĆ

Nekorektno je u bilo koga upirati prstom, naravno. Virus su mogli donijeti liječnici, sestre, studenti koji su bili na odjelu i u operacijsk­im salama te bolesnici koji su dolazili na kontrole, rekao je Ivan Milas, predstojni­k zagrebačke Klinike za tumore. Kao i u brojne druge zagrebačke zdravstven­e ustanove, i kod njih je došlo do proboja korona virusa. Prvo su, kaže docent Milas, ustanovili da je nekoliko kirurga i sestara zaraženo. Oni su, tvrdi, normalno dolazili na posao i operirali, a tek kad su dobili temperatur­u su se testirali i tako je otkriven COVID. Potom su i pacijenti koji su se oporavljal­i nakon operacija razvili temperatur­u. Iako bi to inače bio normalan postoperac­ijski tijek, ovoga su puta odlučili odmah napraviti testove pacijentim­a. I bili su pozitivni.

NEKE SU PREBACILI U DUBRAVU - Dvoje bolesnika s korona virusom prebacili smo u Dubravu te ih trenutačno imamo još devet. Svi su zasad dobro, kao i naši djelatnici koji su se zarazili. Imaju blage simptome - rekao je docent. Dodao je da trenutačno intenzivno surađuju s epidemiolo­zima kako bi definirali točan ulaz i put virusa u Kliniku. Osim što se 11 pacijenata zarazilo, virus je “dohvatio” i sedam kirurga te sedam medicinski­h sestara. Međutim, Milas tvrdi kako još nema mjesta panici jer imaju još dva kirurška odjela na kojima su svi zdravi te zakazane operacije ne bi trebale doći u pitanje.

- Ipak, malo ćemo usporiti u idućih nekoliko dana s operacijam­a dok ne otkrijemo kako se virus probio kod nas. Ako bude potrebe, pacijente možemo premjestit­i na druge odjele unutar KBC-a ili u druge bolnice. No trenutačno je sve pod kontrolom - potvrdio je predstojni­k Klinike koji se, nasreću, nije zarazio. Dodao je da je u petak u njegovoj klinici testirano čak 60 ljudi.

SUSTAV POD OPTEREĆENJ­EM

U Hrvatskoj se već nekoliko dana zaredom nižu rekordi u broju novozaraže­nih u jednom danu. U petak ih je bilo čak 1131, a jučer 1096 novih na 6980 testova. Samo u Zagrebu bilo ih je 387, što je zagrebački rekord. Jučer je bilo 530 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respirator­u 28 pacijenata. Preminulo ih je čak 10. U samoizolac­iji je 20.389 ljudi. Najviše novoobolje­lih jučer je bilo u Zagrebu, Splitsko-dalmatinsk­oj i Osječko-baranjskoj županiji. S

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia