24sata

BLAGOSLOV PAPE FRANJE ZA LJUBAV

DRAGO I MARIJANA OBNOVILI SU ZAVJET ZA SKLADNOST U BRAKU TREBA POŠTOVANJE IZMEĐU SUPRUŽNIKA. SAD

- Piše: SNJEŽANA KRNETIĆ

Drago (73) i Marijana Kožinec (73) prije dva tjedna su u užem krugu obitelji obnovili zavjete na 50. godišnjicu braka. Kao kruna za zlatni pir stigao im je i blagoslov iz Vatikana, i to direktno od pape Franje.

Župnik i njihov sumještani­n, koji se školuje za svećenika u Rimu, obratili su se Svetom Ocu s molbom, koju je on rado prihvatio. Planovi su se malo zakomplici­rali pa je uokvirena Papina poruka umjesto na dan obnove zavjeta bračnom paru stigla tri dana nakon obnove zavjeta, no to nije nimalo pokvarilo iznenađenj­e. Blagoslov koji su dobili od pape Franje ponosno pokazuju.

- To je jedan prekrasan osjećaj. Sretni smo što smo to doživjeli - kaže Marijana, dok njezin suprug Drago zadovoljno klimajući glavom odobrava njezine riječi.

U svojoj poruci koju im je uputio papa Franjo poziva njihovu obitelj na kontinuira­ni izljev nebeskih milosti i nada se da će neprestano rasti u vjeri i ljubavi te uvijek svjedočiti uzornom kršćanskom životu.

Inače, zajedničko putovanje Drage i Marijane počelo je deset godina prije nego što su se odlučili vjenčati i zavjetovat­i jedno drugome. Upoznali su se u zagrebačko­m naselju Gornje

UZORAN KRŠĆANSKI ŽIVOT

PORUKA IZ VATIKANA Papa Franjo u svojoj poruci poziva obitelj Drage i Marijane na kontinuira­ni izljev nebeskih milosti i nada se da će neprestano rasti u vjeri i ljubavi te uvijek svjedočiti uzornom kršćanskom životu.

Vrapče, gdje su također oboje rođeni. Dolazili su u crkvu na pjevanje još dok su pohađali osnovnu školu i tu se rodila ljubav.

Danas, nakon 60 godina zajedništv­a i 50 godina braka, imaju troje djece i šestero unučadi. Drago i Marijana pričaju da su kroz život imali puno lijepih trenutaka, no bilo je i onih teških, kao i brojnih kušnji. Najteže je ovoj obitelji palo kad je Drago tri mjeseca 2007. godine zbog problema sa srcem proveo u bolnici i nije se znalo hoće li preživjeti. Uspješno je prošao transplant­aciju i zahvalan je na drugoj prilici.

I Marijana je prolazila operacije kralježnic­e i kuka.

- Svašta smo mi u životu prošli, ali sve se može uz Božju pomoć - kaže Marijana.

U teškim trenucima utjehu su nalazili u molitvi i vjeri u Boga. Puno im je značila i podrška obitelji, rodbine, prijatelja i susjeda.

Danas, kad se okrenu iza sebe, zadovoljni su svime što su postigli, a najponosni­ji su na svoju djecu i unuke.

- Ne treba nam ništa više, samo nek’ je sloge i da nas zdravlje služi - kaže nam ovaj dugovječni par.

I dok smo svjedoci da se sve više brakova razvrgava pod brojnim teretima i kušnjama, Drago i Marijana imaju recept za održavanje sklada.

- Za skladnost u braku treba biti poštovanje između supružnika. Sad vidimo da nakon mjesec dana govore o velikoj ljubavi, vjenčaju se i onda se ubrzo rastanu jer se ne slažu. Mi smo hodali deset godina prije nego što smo se vjenčali - kaže Drago.

- On malo plane, ali ja zašutim i maknem se dok se malo ne ohladi. Mora biti gazda u kući dodaje Marijana kroz smijeh.

- Ja to sve za trenutak zaboravim - uzvraća Drago. Marijana za supruga ipak ima samo riječi hvale.

- Nije zlopamtilo, stvarno je pravi muž, otac, djed i, ako Bog da, pradjed. Veselimo se tome i to nam je život - zaključila je Marijana.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia