24sata

Od silne želje da mi je sin živ lampaš mi se ugasi

ČETNICI PRERUŠENI U ODORE HRVATSKE POLI

- Piše: ROMANA BILEŠIĆ

Moj život vam je dolina boli i suza. Mladenova djeca Mateo i Mario tatu nikad nisu vidjeli. I danas, kad me zovu iz Njemačke, gdje žive, pitaju ima li ikakvih novosti o tome što se dogodilo s njihovim tatom, s tugom u glasu i očiju punih suza pripovijed­a Ankica Brleković (69) iz Bresta Pokupskog kraj Petrinje.

Njezina sina Mladena, pripadnika 12. domobransk­e pukovnije, zarobili su 1. lipnja 1995. četnici preobučeni u maskirne vojne odore kakve su tad nosili pripadnici HV-a. Usred bijela dana, u blizini njegove kuće u kojoj su ga iščekivali roditelji Ankica i Ivan (77), jednogodiš­nji sin Mario i trudna supruga Jasenka. Mladen je tad imao 21 godinu.

VEZANOG GA VODILI PETRINJOM

- Znali smo da nešto nije dobro kad se nije vratio kući. Sa starijim sinom išla sam ga tražiti i vidio je njegov trag čizama u blatu. Zadnji trag na koji smo naišli bio je na obali Kupe. Vratili smo se kući, obavijesti­li vojsku i policiju. UNHCR nas je mjesecima uvjeravao da će biti razmijenje­n, a ja sam ih samo molila da me vode u Bosnu ili Srbiju da sina vratim nazad. I pripadnici UNCRO-a su vidjeli akciju zarobljava­nja ispred njihove promatračn­ice na obali Kupe, odakle su ga četnici gumenim čamcem preveli preko rijeke. Nisu reagirali. I tadašnji čelnici lokalne vlasti obećavali su nam da će ga razmijenit­i u roku od nekoliko dana jer, tvrdili su, to više nije 1991., nego 1995. godina - pričala nam je Ankica 2017. godine. Mjesecima kasnije do nje i supruga dolazile su razne informacij­e od mještana svih mjesta kroz koja su četnici vodili njihova ranjenog i svezanog sina.

- Hodali su Petrinjom s njim vezanim i hvalili se da su uhvatili ustašu. Tukli su ga i maltretira­li, a Petrinjci ih pitali što rade od tog čovjeka. Odveli su ga u tadašnju vojarnu Vasilj Gaćeša, iza toga u selo Vlahovići, gdje ga je saslušao general Slobodan Tarbuk. Predao ga je vojnoj policiji u Banskom Grabovcu. Drugi dan Oluje je Danica Mraović u selu Miočinović­i vidjela da ga voze u vojnom vozilu prema Bosni, a kraj njega je bilo i šest pripadnika vojne policije komande Banijskog korpusa. Jedan svjedok rekao nam je da je viđen u Prijedoru, a čuli smo i da je odveden u logor u Banjoj Luci. Međutim, Međunarodn­i crveni križ odgovorio je da ga nema - tužno govori Ivan Brleković, Mladenov otac. Roditelji su ga, kažu, tražili po svim zatvorima, no ni danas ne znaju što se dogodilo njihovu sinu. Iz novina su 2017. godine saznali da su u Zagrebu trojicu srpskih vojnih policajaca - Mirka Koreliju, Miroslava Peškira i Ranka Šimuliju - koji su Mladena tijekom Oluje vodili prema Bosni u odsutnosti osudili na pet i pol godina zbog Mladenova ubojstva.

TREBAO JE BITI RAZMIJENJE­N

- Mi kao obitelj nikad nismo ništa službeno dobili - niti da je živ niti da je mrtav. Ne znam gdje sve nismo tražili naše siroče. Nitko nas nije službeno obavijesti­o da je Mladen ubijen, što se iz ove osude može iščitati. No ni sud nas nije obavijesti­o da su pronašli Mladenove ubojice, što je nedopustiv­o - govorili su nam očajni roditelji. Dok je sjetno gledala u fotografij­e neprežalje­nog sina, Ankica nam je objašnjava­la zašto slike drži u albumima, a ne po zidovima njihova doma.

- Njegovu sliku nemam na zidu zato što ne bih mogla gledati njegove očice, a biti bolno svjesna toga da ga nema kraj mene. Kad za njega idem zapaliti lam

RODITELJSK­A TUGA

‘HODALI SU PETRINJOM S NJIM VEZANIM I HVALILI SE DA SU UHVATILI USTAŠU. TUKLI SU GA I M

 ??  ??
 ??  ?? Ivan i Ankica već se godinama pitaju što se dogodilo s njihovim sinom
Ivan i Ankica već se godinama pitaju što se dogodilo s njihovim sinom
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia