24sata

Golik, priznao mi je, nije volio ’Tko pjeva zlo ne misli’ jer ga je izmučio

‘Golik je bio nenadmašan profesor...’ FILM JE RADIO PAMEĆU, A NE SRCEM, MORAO JE USKLADITI TISUĆU STVARI U NJEMU

-

Unio mi se u lice kao da sam retardiran i odgovorio: “Čemu? Pa, oni ti to niš ne razmeju!“. Time nije želio reći da ne cijeni Spaića i Babaju, nego da su oni toliko različiti kao da su s nekoga sasvim drugog planeta.

Na isti je način reagirao kad je dobio poziv iz Hollywooda, od Barbre Streisand, koja je bila oduševljen­a njegovim filmom “Tko pjeva zlo ne misli”, da režira njezin visokobudž­etni holivudski film. Ipak, odbio je ponudu, a kad sam ga pitao zašto, nasmijao se kao da je riječ o besmislici i odgovorio nešto u stilu da “kaj mi pada na pamet, to je čista bedastoća”.

‘NAPRAVITI DOBAR FILM JE TEŠKO’

Koliko je za njega rad na svakom filmu u svakoj epizodi televizijs­ke serije bio ozbiljan i konkretan shvatio sam kad mi je priznao da ne voli “Tko pjeva zlo ne misli“jer ga je taj film najviše izmučio. Radio ga je pameću, a ne srcem (srcem je radio “Razmeđu” iz 1973. godine, film koji je najviše volio). Za “Tko pjeva zlo ne misli” morao je uskladiti tisuću stvari i pronaći formu koja nije postojala ni u hrvatskom ni u stranom filmu, jer to nije ni mjuzikl, ni opereta, ni vodvilj, ni normalna komedija, a mora biti sve to u jednom paketu. A karakteri, uz gegove, duhovite dijaloge, jurnjavu u ubrzanim “slapstick” kadrovima, moraju u dramskim bljeskovim­a scena imati bljeskove treće dimenzije psihološke uvjerljivo­sti kao da su lica iz drame, a da se pritom ne uruši cjelina licitarske purgerske komedije s pjevanjem. “Umjetnost je lijepa stvar, ali napraviti dobar film je jako teško”, rekao mi je jednom.

S velikim Golikom sjajna iskustva ima i Snježana Tribuson (63). Bio joj je profesor na Akademiji, na 4. godini Filmske i TV režije.

- Bio mi je i mentor na kratkom filmu na diplomskom radu. Bilo je baš posebno jer sam bila jedina na godini, a gospodina Golika sam iznimno cijenila - prisjetila se Tribuson. Posebno joj je u sjećanju ostao baš taj film koji je spomenula.

- Moj je film trajao 22 minute, a u njemu su glumili Vida Jerman i Franjo Majetić, glumci iz legendarno­g filma. Za te studentske filmove ne dobivaju se honorari, a snimanje traje tri, četiri dana. I bez honorara je gospodin Majetić došao iz Varaždina kako bi snimao moj film. Sprijatelj­ili smo se pa mi je na kraju snimanja darovao bombonijer­u. Bili su sjajni - otkriva nam Tribuson.

Krešimir Golik je kao profesor bio nenadmašan, no nije govorio o svojim radovima. Kasnije se i Tribuson bavila komedijom. Potpisuje, između ostalog, “Tri muškarca Melite Žganjer”, “Ne dao Bog većeg zla”, “Odmori se, zaslužio si”... Zahtjevan je to žanr, jer najteže je nasmijati ljude. Golik je u “Tko pjeva zlo ne misli” to uspio.

- Ljudi i danas citiraju likove iz filma, najčešće Franju, pogotovo: ‘Moja žena ni vredna, ali vređati ju ne dam’. Pogodio je Golik mentalitet Zagreba, film je i dalje đpopularan, a prošlo je već 50 godina. On s odrastanje­m generacija iznova dobiva publiku - kaže. (D. Lugarić)

 ??  ?? Snježani Tribuson redatelj je bio mentor na kratkom filmu, a bez honorara
pristao je glumiti Franjo Majetić
Snježani Tribuson redatelj je bio mentor na kratkom filmu, a bez honorara pristao je glumiti Franjo Majetić
 ??  ?? Mirjana Bohanec s filmskim sinom Pericom, Tomislavom Žganecom
Mirjana Bohanec s filmskim sinom Pericom, Tomislavom Žganecom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia