24sata

BALETAN, BIVŠI I JOŠ VEĆA ZVIJ

MAJSTOR BORILAČKIH VJEŠTINA IZ B

- Piše: BRUNO PUŠIĆ

Malo tko će njegove uloge svrstati u kvalitetne i značajne za sedmu umjetnost, ali pojava Jean-Claudea Van Dammea u popularnoj je kulturi ostavila neizbrisiv trag. nepopularn­im debelim okvirima i nije bio omiljen u društvu. Bavio se klasičnim baletom, a vršnjaci su ga zbog toga zadirkival­i, čak i tukli. Kući je dolazio s modricama, stoga ga je otac odlučio upisati na karate. Tamo je radio i na psihičkoj pripremi te podizanju samopouzda­nja. Trenirao je tri, četiri puta na tjedan, a kad mu je bilo 18, dobio je crni pojas. Dvije godine kasnije postao je europski prvak u karateu. Nakon toga počeo je raditi kao izbacivač u klubu, a četiri godine kasnije dobiva prvi angažman u Hollywoodu. Kad se odselio u SAD i pokušao probiti kao glumac, neko vrijeme je živio na ulici i jeo što je uspio naći. Upoznao je tad Chucka Norrisa, s kojim je često sparirao, a ovaj mu je našao posao izbacivača u noćnom klubu. Početkom

90-ih navukao se na kokain, na koji je, rekao je, trošio više od 10.000 dolara na tjedan. Ženio se pet puta, i to za četiri žene. Dvaput je ulazio u brak s bildericom Gladys Portugues, a javnost pamti i skandal kad je ženu varao s australsko­m pjevačicom Kylie Minogue. Njegova bivša to nije znala sve dok Van Damme to nije hladno rekao u intervjuu 2012. godine. Svjetsku slavu stekao je zahvaljuju­ći filmu “Bloodsport”, a zatim je odigrao upečatljiv­e role i zaradio lijepe financijsk­e injekcije ulogama u filmovima “Kickboxer” (1989.), “Dvostruki udar” (1991.), “Univerzaln­i vojnik” (1992.), “Teška meta” (1993.), “Vremenski policajac” (1994.) i “JCVD” (2008.).

U drugoj polovici 90-ih glumio je u nizu poprilično neuspješni­h filmova i projekata, što je naštetilo njegovoj dotadašnjo­j karijeri, a zatim je posljednji­h godina njegov lik oživjela franšiza “Plaćenika”. Belgijci su mu podigli kip, a on će zauvijek ostati upamćen po svojim špagama, koje je često s godinama parodirao u raznim prilikama i reklamama.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia