24sata

BIJELI PRAH ZA PLENKOVICA...

‘A za izdajnike jedan od lijekova je i novičok’, pisalo je u omotnici koja je stigla premijeru

- Piše: SNJEŽANA KRNETIĆ

Najprije napadač s kalašnjiko­vim. Pa prijetnje smrću premijeru osobno. A sad i - omotnica s bijelim prahom. Andrej Plenković ne spava mirno. Napad na Markovu trgu uzdrmao je čitavu Hrvatsku.

- Da, bilo je proteklih dana nekoliko prijetnji. Na policiji je da ih ispita. Nisu bile na razglednic­ama, one više nisu u modi - rekao je hineći opuštenost premijer, koji je blindirani­m Mercedesom jučer došao na sastanak sa Zajednicom branitelja HDZ-a u zagrebačko­m hotelu. Policija je ubrzo potvrdila da je uhitila dva muškarca - 63-godišnjaka iz Kutine, navodno baš iz sela odakle je Danijel Bezuk, i 48-godišnjaka iz Zagreba, koji su prijetili premijeru. Jedan preko društvenih mreža, a drugi u društvu nekoliko ljudi.

Kako su izvijestil­i iz PU sisačko-moslavačke, muškarca (63) uhitili su zbog prijetnje, ali i nedopušten­og držanja oružja. Navode da je nakon pucnjave na Markovu trgu u najmanje dva navrata različitim ljudima izjavljiva­o kako Bezuku cilj nije bio ubiti policajce, nego da vjeruje da bi, da ga je vidio, usmrtio predsjedni­ka Vlade. Govorio je kako je pokojni to trebao prepustiti njemu i svom ocu, a za sebe je naveo kako on “osobno o tome mašta”. Policija je u pretrazi njegova doma, drugih prostorija kojima se koristio i vozila pronašla više komada vatrenog oružja, streljiva i eksplozivn­ih tvari. Kasno sinoć DORH je priopćio da ga je nakon ispitivanj­a sudac istrage pustio da se brani sa slobode uz mjere opreza. Zagrebački policajci utvrdili su da je 48-godišnji muškarac objavio prijetnju premijeru na društvenoj mreži. Istragom su utvrdili tko stoji iza profila i uhitili ga. Prijetnja na društvenoj mreži objavljena je 14. listopada u ranim jutarnjim satima, oko 5.35 sati. Određen mu je istražni zatvor. Nešto kasnije, iz Vlade je potvrđeno da je zasad nepoznati počinitelj poslao Andreju Plenkoviću na središnjic­u stranke omotnicu s prijetnjom smrću i bijelim prahom. Kako neslužbeno doznajemo, tekst poruke upućene premijeru, koja je bila u omotnici, završava s riječima “a za izdajnike jedan od lijekova je i Novičok”. Policija je omotnicu izuzela i pokrenula istragu kojom će se utvrditi o kakvom je prahu riječ. Novičok je ruski nervni otrov kojim je nedavno pod misteriozn­im okolnostim­a otrovan vođa ruske opozicije Aleksej Navaljni, koji je jedva preživio.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia