24sata

OJU UVOZIMO E KONTROLIRA­TI

NEDOVOLJNO SIGURNO Proizvođač­i se žale da uvozimo hranu sumnjive kvalitete i pitaju zašto se provjerava samo ponekad, dok na kontrolu ide svaki uvezeni auto

-

pacitete, no radimo na podizanju novih farmi, opremanju i digitaliza­ciji rekao je Barač.

JABUKE IZ HLADNJAČE

No upitali su ga kako možemo dizati farme ako se u trgovačkim centrima može kupiti kilogram vratine iz Nizozemske za 14 kuna.

- To je problem slabe organizaci­je našeg tržišta, što je dobro uređeno u drugim zemljama

POSTO

EU. Mi nemamo sektorske organizaci­je koje bi pregovaral­e s klaonicama, mesoprerađ­ivačima i trgovačkim lancima. Iako cijene mesa osciliraju, u Njemačkoj su proizvođač­i zaštićeni dobrim ugovorima - rekao je Barač, a na upit uvozimo li mi njihove viškove po dampinškim cijenama, rekao je da djelomično, a da cijena u trgovačkom lancu nije dampinška, nego akcijska. Dodao je da se to ne smatra uvozom jer je unutar EU i da to ne mogu zabraniti.

Iako bi naše poljoprivr­ednike trebao štititi zakon o dampinškom cijenama, to u

praksi baš nije tako. Inspektori su izrekli kazne, no sud još nikome nije naredio da je mora platiti. A ako je i plati, vjerojatno će biti manja od zarade. Poljoprivr­ednike bi trebao štititi i Zakon o javnoj nabavi u kojemu piše da škole i vrtići moraju nabavljati hranu od lokalnih proizvođač­a, gdje je kraći lanac opskrbe, pa time i svježija hrana. Na to je Branimir Markota, predsjedni­k Hrvatske voćarske zajednice, rekao da to u praksi ne funkcionir­a i da je Grad Zagreb prije godinu,

POSTO dvije u jeku berbe domaćih jabuka za vrtiće kupio jabuke iz Španjolske. Proizvođač­i kažu da toga ima samo kod nas i da to druge članice EU ne dopuštaju, a čak ne smiju uzeti ni iz druge regije unutar zemlje ako imaju svoje.

UVOZIMO STARO MESO

Problem su i kontrole. - Trebalo bi kontrolira­ti svaki šleper hrane koji stiže u Hrvatsku. Zašto to ne mogu ako se može svaki auto koji se uvozi? Mogli su propisati kakve standarde moraju zadovoljit­i auti i traktori, a zašto to ne mogu za hranu - pita Mato Brlošić, potpredsje­dnik Hrvatske poljoprivr­edne komore. Dodao je da je problem i u nedovoljno­m označavanj­u.

- Prodaje se nešto što je označeno kao mlijeko, a rade ga iz ugušćenog mlijeka kojemu dodaju vodu kako bi dobili željenu količinu mliječne masti. Ako je dodano i samo pet posto vode, to više nije mlijeko, nego pripravak od mlijeka. No to nigdje ne piše - rekao je Brlošić te dodao da treba promijenit­i i propise o mesu. - U Njemačkoj zamrznuta svinjetina starija od šest mjeseci nije za ljudsku upotrebu i kad bi je trebali baciti, dovezu je k nama, gdje se smije prodavati. Netko dobro na tome zarađuje i uništava našu proizvodnj­u - kaže Mato

Brlošić.

 ??  ?? Nešto manje od toga proizvodim­o mesa pa to nije dovoljno za potrošnju hrvatskih građana.
Jabuka proizvodim­o skoro dovoljno za naše potrebe, a dosta imamo i mandarina, trešanja te
višanja.
Nešto manje od toga proizvodim­o mesa pa to nije dovoljno za potrošnju hrvatskih građana. Jabuka proizvodim­o skoro dovoljno za naše potrebe, a dosta imamo i mandarina, trešanja te višanja.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia