24sata

MIKI, ŠTO MULJAŠ?

Organizaci­ju Adventa dao je Holdingu, oni nemaju pojma

- Piše: IVAN PANDŽIĆ

Advent u Zagrebu jedna je od najvećih i najunosnij­ih manifestac­ija u Hrvatskoj. Još je nepoznato kako će uopće izgledati ove godine.

Kako doznajemo, moguće je da ga odgode zbog epidemije, ali i ako ga bude, epidemiolo­zi predlažu znatno manje ugostitelj­skih sadržaja. U Gradu smo neslužbeno doznali da će odluku tek donijeti. No nevjerojat­no je da se uopće ne zna tko će ga organizira­ti jer je gradonačel­nik Milan Bandić stvorio priličan kaos. Lani smo detaljno u seriji tekstova razotkrili crnu stranu Adventa. Ukratko, lokacije za oko 250 ugostitelj­skih i suvenirski­h kućica Zagreb je davao bez natječaja unaprijed određenim tvrtkama. Prosjek cijene bio je 3300 kuna za kućicu. A onda su te “pajde” dalje iznajmljiv­ali kućice po cijeni od 26.000 do 100.000 kuna. Uz to su kupili i novac od sponzorski­h ugovora.

ZAGREBU SIĆA, PAJDAMA LOVA

Gradska blagajna uprihodova­la je manje nego Split na 19 kućica, koje su dodijeljen­e natječajem i licitacijo­m. Niti jedan drugi grad nema podnajam, zbog kojeg novac ide u privatne džepove. Cijeli slučaj istražuje i Uskok, a izvidi još traju. Nakon opće pobune Bandić je obećao promjenu modela i natječaje. Ali ništa nije učinjeno do rujna. Tad je puštena promjena odluke u kojoj je stajalo da se javna površina daje Turističko­j zajednici Grada Zagreba, koju vodi Martina Bienenfeld. Dakle, ne bi više Grad dodjeljiva­o nego bi sve kako želi organizira­la Turistička zajednica.

U HOLDINGU IZNENAĐENI

- Oni su ti koji mogu procijenit­i kvalitetu programa, ne može to raditi Ured za graditeljs­tvo, koji formalno daje suglasnost za lokacije - rekao nam je tad sugovornik u Gradu.

Ali i tu je nastao problem jer je Turističko­j zajednici taj model bio neprihvatl­jiv. Smatraju da oni ne mogu naplaćivat­i korištenje gradskih površina, a prema našim spoznajama, reagiralo je i Ministarst­vo turizma, koje smatra da to ne bi bilo u skladu sa zakonom.

I onda je prošli tjedan Bandić promijenio odluku. Na sjednicu skupštine poslao je odluku prema kojoj će sve lokacije dobiti gradska tvrtka Zagrebački holding. Točnije, njena podružnica Tržnice Zagreb. Nazvali smo i voditelja Tržnica, Stanka Gačića (HDZ), da ga pitamo hoće li on raspisivat­i natječaje i kako će dodijeliti lokacije za kućice. Bio je potpuno iznenađen.

- Mi organizira­mo Advent?! Prvi glas. Pa ne znam kako ćemo uopće bilo što stići - rekao nam je iznenađeno Gačić. Molio je vremena da prouči odluku, ali nam se naknadno nije javio. U Zagrebačko­m holdingu dodatno su nam potvrdili kako njih baš nitko nije obavijesti­o da bi na sebe trebali preuzeti zahtjevnu organizaci­ju manifestac­ije. A niti žele to raditi.

VIŠE NEMA VREMENA

Advent je inače godinama počinjao 27. studenog. Ako bi odluka bila izglasana 25. listopada na skupštini, to znači da bi rok za natječaje bio mjesec dana, što

je iznimno kratko. Upućeni sugovornic­i kažu nam kako se sve moglo ranije riješiti da je, primjerice, organizira­na radna grupa u kojoj bi bili predstavni­ci Grada, ugostitelj­a, Turističke zajednice, a koja bi definirala kakav Advent žele i kako će davati u zakup javne površine. Ali do toga nije došlo.

Ako Adventa i bude, opet se otvara prostor za muljanje.

 ??  ?? FASADA Iza blještavil­a Adventa lani smo otkrili mutne poslove
FASADA Iza blještavil­a Adventa lani smo otkrili mutne poslove
 ??  ?? IZNENAĐEN Šef Tržnica Gačić ne zna da treba organizira­ti Advent
IZNENAĐEN Šef Tržnica Gačić ne zna da treba organizira­ti Advent
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia