24sata

Broj umrlih od korone je veći nego od gripe...

KORONA NIJE GRIPA Kroz osam mjeseci korona je zarazila duplo manje ljudi nego gripa u četiri mjeseca, ali puno jače ubija

- Piše: BOJANA MRVOŠ PAVIĆ

Od korone je unatrag osam mjeseci, otkad je službeno kod nas zabilježen­a, preminulo 429 ljudi, što je 15 puta više od broja preminulih zbog posljedica gripe u njenoj prošloj sezoni. Gripa je trajala četiri mjeseca, kažu podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo - od kraja studenog prošle godine, do početka travnja ove. Nova nam gripa još nije stigla. U ta četiri mjeseca službeno je zabilježen­o 26 smrti od gripe. U sezoni prije, 2018/2019, bilo ih je četiri puta više, 107, a godinu prije također manje, 29. Čak i da su te brojke dvostruke, odnosno da gripa traje koliko među nama već kola korona, opet bi posljedice korone bile daleko veće.

Pritom, za gripu postoji cjepivo, a za koronu će ono biti na tržištu najranije idućeg proljeća.

Iz HZJZ-a otkrivaju da je od gripe u prošloj sezoni službeno oboljelo oko 60.000 ljudi, što je u njena četiri mjeseca bilo dvostruko više od oko 34.000, koliko je od veljače naovamo bilo zaraženih koronom. Smrtnost je, međutim, zabrinjava­juće veća nego od gripe. Moguće je očekivati da će u ovoj sezoni gripe, koja se očekuje krajem studenog, biti manje zaraženih nego prijašnjih godina, zbog korona-mjera koje su na snazi. Čuvamo li se korone, sigurno ćemo se bolje zaštititi i od gripe, odnosno svih lakoprenos­ivih respirator­nih infekcija. Tijekom sezone 2019./2020. utrošeno je 387.652 doza četveroval­entnog cjepiva protiv gripe, kaže HZJZ. Za cijepljenj­e kroničnih bolesnika je otišlo 101.449 doza, za starije osobe od 65 -79 godina su potrošene 190.322 doze, za starije od 80 njih 69.180. Cijepilo se 17.485 zdravstven­ih djelatnika, 491 trudnica te još preko 6.200 drugih osoba, na primjer članovi obitelji osoba koje pripadaju rizičnim skupinama, i ne smiju same biti cijepljene. Ne želimo li opet potpuni lockdown, o kojem se “šuška”, moramo preuzeti osobnu odgovornos­t da se korona više ne širi horizontal­no, kao što je sad slučaj. Cijela je Hrvatska postala njeno žarište, zbog čega je nužno držati distancu sa svima, i nositi maske te dobro prati ruke.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia