24sata

PRVA SAM CURA KOJA JE IGRALA S MUŠKARCIMA

EOWYN MARJANOVIĆ (15) OSVOJILA JE S MUŠKOM MOMČADI OLIMPIJE NASLOV PRVAKA

- Piše: THEA TESKO

Jesu li dečki imali popusta i malo slabije bacali? Ma, kakvi, još su pojačali, ha, ha... Loptica ide oko 150 kilometara na sat i imate sekundu, dvije, da reagirate i udarite je palicom, počinje Eowyn Marjanović.

Bejzbol momčad Olimpije iz Karlovca osvojila je naslov prvaka Hrvatske, što ne bi bilo neobično, da za njih nije zaigrala tinejdžerk­a Eowyn. - Roditelji su mi dali ime jer su veliki obožavatel­ji Tolkienovo­g romana i Gospodara prstenova. Puna nam je kuća stvari vezanih uz Hobbita i Gospodara prstenova kaže mlada sportašica. A krenulo je slučajno. - Bila sam na moru kad su me nazvali iz kluba i rekli: “Dođi, trebaš nam”. Bio je to šok za mene - priča Eowyn koja je hrabro ušla u “ring” s dvostruko starijim muškarcima.

Prvo je trenirala atletiku, skok u dalj, no prestala je zbog školskih obveza. Dvije godine je apstiniral­a, a zatim se zaljubila u softball i bejzbol.

- U školi su osvanuli plakati kojima se pozivaju dječaci, ali i djevojčice u školu bejzbola. Sestra Loryen je prva počela trenirati, a nakon par mjeseci sam se i ja priključil­a - govori Eowyn, te nas upozorava.

RAZBILA JE USNICU

- Pazite, loptica - sklanja nas u stranu, dok prema nama leti loptica brzinom od stotinu kilometara na sat. Naslonjeni na ogradu pratimo utakmicu softballa na zagrebačko­m Jarunu. Iskreno, pravila nam nisu nešto prejasna.

- Ma, ne brinite, igra ima puno pravila i ne možemo ih sve znati jer se skoro svaki put dogodi neka nova situacija priča Eowyn, te, nakon što je prošla opasnost, objašnjava.

- Zna se dogoditi da loptica pogodi nekoga iz publike (to nam je bio najveći strah), a najčešće ozljede su ozljede lakta i ramena, a vidite i moju usnicu - nasmijala se Eowyn. pokazavši naotečenu gornju usnicu. Opasna leteća “kugla” sletjela je i na usnicu mlade Eowyn, srećom, zubi su na broju, ali oteklina je i više nego vidljiva. Obzirom na slabu popularnos­t softballa, postoje samo četiri kluba (tri iz Zagreba i jedan iz Zadra) te svega stotinjak djevojaka, koliko ih igra ovaj sport u Hrvatskoj, a Eowyn je upornošću zaslužila mjesto u muškoj momčadi.

UČENICA JE GIMNAZIJE

- Dečki su me odlično prihvatili , podržavaju me i super funkcionir­amo kao tim. Nema klanova i podjela, međutim kad smo na terenu onda je druga priča - kaže nam Eowyn. Mlada Karlovčank­a učenica je jezične Gimnazije u Karlovcu, a velika joj je želja upisati Medicinski fakultet.

- Nisam sigurna što bih odabrala kada bih morala birati između karijere i fakulteta, ali mislim da

bi to ipak bio fakultet jer se u Hrvatskoj od bejzbola i softballa ne može živjeti, kao, primjerice, u nekim drugim državama - objašnjava Eowyn. Uskladiti školske obaveze i treninge sigurno nije lako, ali zasada uspijeva sve odraditi.

- Neki profesori znaju čime se bavim, ali uglavnom nema popuštanja. Bejzbol mogu igrati dugo, dok god sam u dobroj fizičkoj spremi kaže Eowyn. Rukavica za bejzbol stoji oko 1500 kuna, a Eowyn igra s... - Rukavicom starom deset godina. Dobila sam je na dar od suca - zaključuje simpatična Karlovčank­a, prva djevojka u Hrvatskoj koja je osvojila naslov s muškom momčadi. Eh, da, nije to sve, trenutačno lovi još jedan naslov, u ženskoj konkurenci­ji...

 ??  ??
 ??  ?? SUSJEDSTVO
Počela sam igrati jer mi je teren odmah preko ceste, kaže Eowyn
SUSJEDSTVO Počela sam igrati jer mi je teren odmah preko ceste, kaže Eowyn

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia