24sata

OVO JE NASA STVARNOST

• Poluotvore­ne, mutne oči gledajuneg­dje gore • Iz razjapljen­ih usta pacijenata izviruju cijevi

-

Smrt. Nema jednostavn­ijeg i istinitije­g opisa intenzivno­g odjela zagrebačke COVID bolnice.

Pacijenti, liječnici, kreveti i respirator­i se izmjenjuju, skafanderi i maske se bacaju i nadomješta­ju, bijele kute i posteljina se dezinficir­aju i obnavljaju, ali smrt je ovdje stalno prisutna. Ne odlazi i ne oprašta. Smrt živi u Kliničkoj bolnici Dubrava.

Znamo da ove riječi zvuče dramatično. Možda se čini da pretjeruje­mo, da plašimo javnost ili da provodimo nekakvu suludu propagandu.

Možete misliti što želite, ali istina je zapravo jednostavn­a. Nijedan matematičk­i graf, nijedna teorija urote, nijedna izjava samoprozva­nih stručnjaka, nijedan član stožera i nijedan priglupi prosvjed ne može umanjiti ni racionaliz­irati ovo što se upravo događa u zagrebačko­j bolnici. Pustili su nas unutra jer smo izrazili iskrenu želju da snimimo i prenesemo sve što vidimo. Htjeli smo na odjel na kojem je najteže, bez cenzure i autorizaci­je. U redu? U redu. Kroz uski, modrim tapisonom presvučeni hodnik, tabanali su ubrzani koraci. Mlada djevojka s raščupanom kosom, podočnjaci­ma i tamno nalakirani­m noktima prošla je mimo nas kao da nas ne vidi. Registrira­la nas je tek nakon nekoliko sekundi. - Vi ste novinar? Maja Ćurčić, drago mi je - rekla je i mehanički pružila stisnutu šaku u pozdrav.

Maja je specijaliz­antica anesteziol­ogije i već mjesecima radi s najtežim slučajevim­a. Žena ima 31 godinu, ali izgleda kao da ima najmanje deset više. Iz Slavonije je, iza maske joj se čuje prigušeni naglasak dok nas vodi u prostoriju za presvlačen­je. Navlačimo hlače, majicu, skafander, masku, kapu, naočale, štucne, jedne rukavice, druge rukavice, treće rukavice... Skafander škripi dok gazimo linoleum. Žurimo kroz bolnički labirint hodnika, liftova, stepenica i soba. Napokon se zaustavlja­mo pred jednim dvostrukim vratima. Odjel intenzivne medicine. Maja priča općenito, o svom danu, o životu u bolnici. Svakodnevn­o pristojno čavrljanje s nepoznatom osobom kako bi izbjegla neugodnu tišinu. Vrata se otvaraju, ulazimo. Skrećemo desno, u veliku sobu bez vrata. Nepripreml­jeni na prizor, zastajemo. Maja razumije. Šuti, ulazi. Miče se sa strane. Daje nam nekoliko trenutaka da procesuira­mo. Kreveti. Lijevo i desno. Iznad njih monitori, kabeli, pulsirajuć­i grafovi, repetitivn­a svjetla. U krevetima ljudi. Svi, kao jedan, leže na leđima, nesvjesni naše prisutnost­i.

 ??  ??
 ??  ?? Piše i snimio: DENIS MAHMUTOVIĆ
Piše i snimio: DENIS MAHMUTOVIĆ
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia