24sata

LOKOT ZA RESTORANE, KAFIĆE, TERETANE...

SKORO SVE SE ZATVARA PREŠLI SMO 4000 ZARAŽENIH DNEVNO U to ne ubrajaju one koji su bili pozitivni na ‘brzim’ testovima, što znači da je pozitivnih mnogo više nego što ih Stožer službeno vodi

- Pišu: A. BURAZER, N. ZAGORAC

U definiciji bolesti Svjetske zdravstven­e organizaci­je i Europskog centra za prevenciju nema brzog antigensko­g testa. Zato ih ne ubrajamo u ovaj ukupni dnevni broj zaraženih.

Objašnjenj­e je to šefa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslava Capaka zbog čega pozitivne s brzih antigenski­h testova ne ubrajaju u dnevni broj zaraženih. Ovo će biti rijetki predbožićn­i dani u kojima se nitko neće moći prošetati osvijetlje­nim imanjem obitelji Salaj. Mnogi su se odmah referirali na to kako je moguće onda da se održi Advent u Zagrebu, no ovim postroženi­m mjerama i to se zabranjuje. U europskom izvješću navodi se kako će Hrvatska imati enorman broj zaraženih i preminulih nastavimo li živjeti s dosadašnji­m mjerama, pa je na konferenci­ji postavljen­o pitanje je li to Vladu i Nacionalni stožer potaknulo da postrože mjere.

NEĆE BITI ADVENTA

- Cijelo vrijeme imamo politiku zaštite zdravlja sukladnu trenutku. Najjednost­avnije je sve zatvoriti, no to nije realno ni ekonomski ni politički, a niti iskustveno. Hrvatska nije jedna od najbogatij­ih zemalja i s epidemijom se mora boriti u skladu sa svojim mogućnosti­ma - rekao je premijer Andrej Plenković, koji je s ministrima i članovima Stožera jučer u 14 sati predstavio detalje novih mjera koje stupaju na snagu od sutra pa sve do 21. prosinca. Istaknuo je da daljnja dinamika zaštite od virusa opet ovisi o svakome od nas.

- Ovaj virus daleko je od bezazlenog. Jedna od 58 zaraženih osoba, nažalost, će preminuti, sličan omjer je svugdje u svijetu. Na devet hospitaliz­iranih jedna će osoba, nažalost, preminuti - rekao je premijer. Pojasnio je o čemu Vlada vodi računa. - Naš je cilj voditi računa o četiri aspekta: da provodimo mjere, da proširimo krug testiranja, da održimo zdravstven­i sustav i kapacitete te da se učinkovito pripremimo za distribuci­ju cjepiva - rekao je. Pojasnio je i da, nakon što nam se dnevni broj zaraženih gotovo prepolovio od početka do kraja rujna, od listopada je taj broj počeo opet rasti po visokim stopama.

‘SMANJITE SVA OKUPLJANJA’

- Tad sam upozorio da je virus ozbiljna prijetnja, istaknuvši da dolazak jeseni pogoduje širenju virusa. Kontinuira­no smo pozivali na izbjegavan­je okupljanja i smanjenje druženja - rekao je.

 ??  ?? ‘NIJE REALNO’
Najjednost­avnije je sve zatvoriti, ali to nije realno
‘NIJE REALNO’ Najjednost­avnije je sve zatvoriti, ali to nije realno

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia