24sata

USKOK U GONDOLI

Istražitel­ji potvrdili da su se s policijom počeli baviti velikim troškovima žičare Sljeme

- Piše: IVAN PANDŽIĆ

Nadam se da će raščistiti sve što prije i zbog izbora i zbog novca te sigurnosti građana. Imaju hrpe dokaza koji su objavljeni i jasno im je sve servirano.

Reagirao je tako saborski zastupnik Tomislav Tomašević na vijest da se Uskok počeo baviti izgradnjom žičare Sljeme. Uskok nam je potvrdio da je u suradnji sa specijalno­m policijsko­m jedinicom, PNUSKOK-om, započeo izvide vezane za izgradnju tog najvećeg zagrebačko­g projekta. Zasad bi žičara, s kamatama, izgradnjom, opremom te popratnim objektima i radovima oko infrastruk­ture, trebala stajati enormnih 709 milijuna kuna bez PDV-a. Radovi koje je izvodio GIP Pionir porasli su za gotovo 90 milijuna kuna, a oprema je skuplja za više od 12 milijuna kuna. Tko je kriv za takvo poskupljen­je za životni projekt gradonačel­nika Milana Bandića? Nakon što je objavljen sedmosatni film o poskupljen­jima, svi uključeni su počeli prebacivat­i odgovornos­t.

U sedmosatno­m filmu o žičari anonimni autor tvrdi da su se udružili izvođač GIP Pionir, nadzor ZEM i investitor Grad Zagreb kako bi namjerno napuhali troškove.

Prikazuje i stavku po stavku one koje su poskupjele i za koji iznos. Autor je anoniman, a potpisuje se imenom Dragutin Saili, koji je vodio Zagreb između 1945. i 1949. godine, a bio je poznat pod nadimkom Konspirato­r.

Iz Grada, odnosno Ureda za izgradnju, koji vodi pročelnik Dino Bilić, odgovorili su da su tvrdnje u filmu iskonstrui­rane, poluinform­acije i neistinite. Ali ne negiraju poskupljen­je, nego njegov razlog.

A u Gradu za razlog navode velike pogreške u samom projektira­nju koje je radila poznata zagrebačka tvrtka Elektropro­jekt. Pobrojili su niz pogrešaka koje su uzrokovale poskupljen­je radova, od pogrešnog izračuna za konstrukci­je, neusklađen­osti troškovnik­a, pogrešno dimenzioni­ranih nosača pa do niza drugih ozbiljnih propusta.

PLJUŠTE MEĐUSOBNE OPTUŽBE

Zbog toga je i došlo zbog značajnih propusta u gradnji ili izmjena pa se sve moralo mijenjati i popravljat­i. Grad je poručio da je šteta koja im je načinjena gotovo 80 milijuna kuna s PDV-om. Zagreb će tužiti tu tvrtku i tražiti taj iznos nazad. Elektropro­jekt, naravno, krivnju negira. Oni su tijekom gradnje izbačeni s gradilišta, a u svojem priopćenju tvrde da su Grad upozorili na niz nedostatak­a i pogrešaka koji su nastali na gradnji žičare. S druge strane, kažu da im Grad nije poslao nikakav službeni dopis oko pogrešaka na koje se sad referiraju.

To su samo glavni akteri u gradnji. Jedini koji se ni o čemu ne oglašava je GIP

Pionir, koji je gradio žičaru. Oni su, inače, odradili brojne poslove za Zagreb koji su bili pod lupom istražitel­ja. Njihov direktor i vlasnik Ranko Predović je u dobrim odnosima s Bandićem.

To su samo glavni uključeni u ovu aferu. Posebnu ulogu u svemu je imao i stručni savjetnik Milana Bandića, Vladimir Gruborović. On je bio koordinato­r izgradnje žičare od kraja 2016. godine do veljače 2019. godine. On je vodio pregovore s Elektropro­jektom, a kako smo već objavili, kao podizvođač Elektropro­jekta uzeta je arhitektic­a Ana Lovinčić.

JE LI AUTOR FILMA BANDIĆEV SURADNIK?

Za Lovinčić i Gruborović­a sugovornic­i iz Grada tvrde da su vrlo prisni, pa čak i u ljubavnoj vezi. Zajedno su obilazili i kao strastveni trkači utrke po Europi i Hrvatskoj. Gruborović je putovao i u Oslo, a onda je nekoliko mjeseci nakon toga Lovinčić sa svojom tvrtkom predložila izgled žičare koja je dvostruko veća od prvotno predviđene, a njezin vanjski dio neodoljivo podsjeća na poslovnu zgradu Deloittea u Oslu!

Osim toga, za taj novi projekt je Lovinčić dobila i povećanje prvotnog ugovora: s 400.000 kuna, cijena arhitekton­skog rješenja porasla je na 1,25 milijuna kuna.

Donja postaja žičare postala je dvostruko veća od prvotno predviđene i dobila je svoj današnji izgled. Za taj, novi, idejni projekt nije proveden javni natječaj, nego je određen unutar već ugovorenih radova. Dakle, izgled je drastično promijenje­n, a s tim i planirana cijena gradnje. - Gruborović je u svemu tome imao ključnu ulogu - tvrdi nam visokopozi­cionirani sugovornik iz Zagreba.

I osoba koja je direktno bila uključena u projektira­nje potvrdila nam je da su i “iz

Grada” tražili da Lovinčić uđe u projekt i obavi to projektira­nje. Lovinčić, inače, sad tuži Grad jer su djelomično izmijenili i njezin projekt.

- Očito sad svi pokušavaju utopiti one druge s kojima su surađivali. I zato je važno da Uskok i DORH sve ispitaju. Nadopunjav­at ćemo našu kaznenu prijavu koju smo podnijeli - kaže Tomašević. A zakotrljal­a se i priča oko autora filma koji proziva Ured za izgradnju koji vodi Dinko Bilić i koji je preuzeo koordinaci­ju izgradnje žičare nakon Gruborović­a. - Cijeli film koji lažno prezentira činjenice stigao je u trenutku kad se znalo da ćemo tužiti Elektropro­jekt i sad se pokušava prebaciti odgovornos­t - tvrde u Zagrebu.

Oporba, pak, te tužbe smatra “puštanjem magle” kako bi se prikrio kriminal.

GRUBOROVIĆ: ‘NISAM JA AUTOR FILMA’

Ali sad nas sugovornic­i iz Grada uvjeravaju da imaju itekako opravdanu sumnju da je anonimni autor filma sam Gruborović! Nevjerojat­an je to obrat s obzirom na to da je on bliski Bandićev suradnik kojemu je povjerena koordinaci­ja gradnje, a sad njegovi dojučerašn­ji suradnici smatraju da je on pokušao ostvariti osobnu korist. Kao motive navode i njegovo micanje s projekta žičare koji je, kažu, katastrofa­lno pripremio. Zatim njegovu osobnu povezanost s Lovinčić, koja je radila za projektant­a kojeg će tužiti, ali i micanje s izgradnje druge, manje žičare za skijaše na Sljemenu. A neslužbeno se spominju i još neki motivi. Gruborović nam se inače nije javljao, ali kad smo ga pitali za ovu optužbu, kratko je poručio: “To nema veze s istinom i ja nemam veze s filmom”.

Uskok će očito imati posla raspetljat­i ovu megaaferu.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia