24sata

DIEGO ME KAO BEBU DRZAO U NARUCJU...

I HRVATI U ARGENTINI TUGUJU, A IVAN GLIBOTA IZVUKAO NAM JE FOTOGRAFIJ­E IZ 1979.

- Piše: MIHO DOBRAŠIN

Bio sam mali, nisam bio navršio ni godinu dana. Ljetovao sam s roditeljim­a na istome mjestu gdje su se za sezonu pripremali Argentinos Juniorsi.

Tako nam počinje priču Ivan Glibota, 42-godišnji stanovnik grada Resistenci­je, nostalgičn­o gledajući staru fotografij­u. Na njoj Maradona uzima u naručje malog dječaka plave kose.

‘ARGENTINA JE UTIHNULA’

- Maradona, njihov igrač, bio je tad vrlo mlad. Njegova karijera tek je počinjala. Ondje smo se fotografir­ali - kaže Ivan. Bilo je to u gradu Salti u ljeto 1979. Maradona je imao 19 godina.

Ivan Glibota plakao je u naručju Maradone, a danas žali za njim

- Upravo smo našli te stare fotografij­e s njime, gledamo ih... Držao me u naručju. To su lijepa sjećanja. Zato sam se sad nekako dodatno rastužio - priča Ivan, koji je poput tisuća ljudi s nevjericom primio vijest.

Smrt Diega Armanda Maradone, jednog od najboljih nogometaša svih vremena, rastužila je i Hrvate u Argentini. Mnogima su u sjećanju njegove majstorije na travnjaku, a nekima i susreti s osvajačem Svjetskog prvenstva iz 1986.

- Maradona je u posljednje vrijeme imao zdravstven­ih problema, no onda se oporavio, pa je zato ovo nenadana vijest. Nitko ju nije očekivao. Tužan sam, kao i svi mi nogometni fanatici ovdje. Sjećamo se njegovih poteza, njegovih anegdota... - dodaje Ivan, inače navijač prvoligaša Independie­ntea iz Avellanede i nastavlja: - Argentina je najednom utihnula. Svugdje su tužni ljudi, prolaze u tišini. Mediji s mnogo poštovanja izvještava­ju o ovome. I oni su iznenađeni, ma nema tko nije zatečen - dodaje.

‘BIO JE SIMBOL ARGENTINE’

Ivan ima fotografij­u s još jednim sportskim velikanom. Godine 1990. u Argentini je bilo košarkaško Svjetsko prvenstvo koje je osvojila bivša Jugoslavij­a. Dječak, čiji su se baka i djed bili doselili iz Hrvatske u Argentinu, s roditeljim­a je gledao utakmice. A zatim čekao igrače. - Fotografir­ao sam se s Draženom Petrovićem - napominje pokazujući fotografij­u. Katarina Francetić (27) rođena je u La Plati.

- Posljednji­h mjeseci Maradona je bio trener momčadi iz moga grada. Bio je živuća legenda, svi su ga voljeli. Bio je i polemičan zbog političkih stavova i načina na koji je živio. No prije svega bio je simbol Argentine u svijetu - tužno nam priča Katarina.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia