24sata

LOKOT PROPASTI

Očajni ugostitelj­i jučer su poslužili zadnje kave Neki su ih, kad već propadaju, dijelili za kunu Drugi pak čekaju da godina prođe

- Pišu: DANIJELA MIKOLA, DIJANA MARIĆ, ROZETA BOGELJIĆ, MERI TOMLJANOVI­Ć, FRANJO LEPAN

Samohrana sam majka blizanaca osnovnoško­laca i živim s roditeljim­a. Tata je nezaposlen, a mama ima mirovinu od 1500 kuna. Što da radim sada?! Od čega da živim, pita se Kristina Perković, vlasnica kafeterije iz Osijeka.

Nove, strože epidemiolo­ške mjere, danas su stupile na snagu, a one uključuju zabranu rada ugostitelj­skih objekata. Brojni ugostitelj­i ne znaju hoće li preživjeti. Perković tvrdi da ima dovoljno veliku kafeteriju i terasu da za svakog gosta može osigurati i osam kvadrata a ne samo četiri koliko je Stožer tražio. Dobila je i pohvalu od osječkog stožera jer se pridržaval­a svih mjera. Nitko od njenih djelatnika nije obolio od Covida. Ali, sada je sve to uzalud. - Mogli su ići na ograničen broj, manje stolova, bilo što. Promet je pao za 60 posto. I ovako smo životarili. Što sada? Tko će meni nadoknadit­i taj gubitak? Još ako ne budu dali radnicima nadoknadu, ne znam tko će mi raditi i kad budemo otvorili opet. Jedva čekam da ova godina prođe - očajna je Kristina. Denis Šoštarić također iz Osijeka, koji s partnerom Ninoslavom Korparom vodi restoran ‘Čarda kod Baranjca’ specijaliz­iran za riblju ponudu, razmišlja da uvede mogućnost dostave hrane na kućnu adresu.

BESPLATNA KAVA NIJE PO ZAKONU

- Većina naših gostiju voli doći k nama upravo stoga što svu hranu koju spravljamo služimo direktno s vatre; fiš u kotliću, šarana na rašljama, ribu sa žara. To je nekako nezamisliv­o nositi na dostavu no, ako ne bude drugog načina, pokušat ćemo i to - kaže Denis.

Svoje nezadovolj­stvo zbog zatvaranja ugostitelj­skih objekata izrazio je poznati pulski ugostitelj Marko Ristić, vlasnik lokala “Šumi more” s pogledom na more. U petak je svima koji su došli, prodavao kavu za samo jednu kunu. Htio ju je dijeliti besplatno, no iz Udruge ugostitelj­a rekli su mu da to nije po zakonu.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia