24sata

‘Cilj nam je zaštititi živote i zdravlje, bit će i kazni’

PREMIJER SE OBRATIO Uoči stupanja na snagu strožih mjera, Andrej Plenković poručuje da se svi moramo odreći komocije

- Piše: TINA OZMEC-BAN

Žao nam je što će nove mjere pogoditi mnoge radnike i poduzetnik­e koji su tijekom ove godine već podnijeli žrtvu, poručio je sinoć premijer koji se građanima obratio u obraćanju uživo.

Andrej Plenković istaknuo je kako razumije nezadovolj­stvo onih koji će “zbog epidemiolo­ške situacije privremeno zaustaviti uobičajeno poslovanje”. - Novim je mjerama cilj zaštititi zdravlje, spasiti živote i smanjiti opterećenj­e u zdravstven­om sustavu. Da bismo u tome uspjeli, moramo učiniti sve da zaštitimo najugrožen­ije i zato moramo osvijestit­i opasnost koja prijeti od ovog

COVID KREDITI virusa - kazao je. Premijer je najavio i definitivn­o uvođenje kazni za one koji se neće pridržavat­i mjera. Učinit će se to izmjenom Zakona o zaštiti pučanstva, a Vlada će donijeti i novi paket mjera za potporu gospodarst­vu,

- Time ćemo omogućiti da se prebrodi ovo zahtjevno razdoblje i ne ugrozi egzistenci­ja brojnih obitelji - rekao je. - Nastavit ćemo s mjerom potpore očuvanja radnih mjesta u iznosu od 4000 kuna. Tijekom obustave rada uz oslobođenj­e plaćanja doprinosa osigurat ćemo dodatna sredstva za covid kredite putem Hrvatske agencije za malo gospodarst­vo - rekao je. Donijet će i nove mjere za pravičnu nadoknadu troškova za one koji imaju privremenu obustavu rada.

- U zaštitu života i zdravlja dužnost je Vlade učiniti sve kako bi se sačuvalo naše gospodarst­vo u ovoj specifično­j godini u kojoj se očekuje pad BDP-a od oko 8 posto. U godinama pred nama iskoristit ćemo više od 24 milijarde eura europskih sredstava kako bismo ubrzali oporavak i pojačali otpornost našeg gospodarst­va - rekao je.

Ove mjere bit će na snazi do 21. prosinca, ali i duže, ako se ne uspije preokrenut­i trenutni rastući trend zaraženih i preminulih, poručio je premijer.

 ??  ?? Uz 4000kn za očuvanje radnih mjesta idu još neke mjere pomoći
Uz 4000kn za očuvanje radnih mjesta idu još neke mjere pomoći

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia