24sata

OLUPINU NAŠLI KRAJ ŽIRJA Napadao poput štuke, okomito i smrtonosno...

-

KUME, AJD’ TI

U UPRAVU

ODGOĐENO Povjerenst­vo za sukob interesa odgodilo je zbog bolesti čelnice Nataše Novaković odluku je li Ćorić prekršio zakon glasujući za imenovanje kuma u upravu HEP-a.

ATRAKCIJA

NASTAVAK SA 3. STRANICE

Nadležna ministarst­va htjela su izvući olupinu, ali su uvidjeli da to nema smisla, a onda smo nastupili mi te je postala prava atrakcija.

Rekli su nam iz Ronilačkog centra Tramonto u vezi s olupinom aviona Junker Ju 87 ‘Stuka’ iz Drugog svjetskog rata, koji je pronađen južno od otoka Žirja. - Dužina zrakoplova je 11 metara, a njegov raspon krila oko 14 metara. Što se tiče naoružanja, ima bombe (500 kilograma), dvije fiksne strojnice

7,9 milimetara MG17 u krilima i pomičnu strojnicu 7,9 milimetara MG15 u stražnjoj kabini - objašnjava­ju iz centra. Junkers 87 je njemački bombarder iz Drugog svjetskog rata koji je svoje protivnike uništavao napadajući okomito poput štuke, po čemu je i dobio svoj nadimak. Sam pronalazak olupine bio je početkom jeseni 2014. godine, kad su na južnoj strani otoka Žirje, u blizini uvale

Tratinska, podvodni ribolovci prilikom pregleda terena za predstojeć­e prvenstvo u podvodnom ribolovu otkrili olupinu aviona, a informacij­u je proslijedi­o podvodni ribolovac Ervin Siriščević ekipi podvodnih arheologa koja se tamo zatekla. U prethodnim istraživač­kim akcijama čak je i motor aviona dopremljen u neposrednu blizinu olupine i njega se može detaljno razgledati. Avion je pretrpio nekoliko oštećenja, ali je u cjelini u odličnom stanju. (E. Asipi)

 ??  ?? Svi koji žele mogu posjetiti poznatu olupinu uz vodiča i ronilačku opremu
Svi koji žele mogu posjetiti poznatu olupinu uz vodiča i ronilačku opremu
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia