24sata

O djeci s teškoćama brine ‘Snažan start’

PROGRAM Rana edukacija i predškolsk­i program za djecu s intelektua­lnim teškoćama izuzetno su važni, pa je pokrenut program s nekoliko stupnjeva

- Piše: ANA VUKAŠINOVI­Ć

”Snažan start” je program rane edukacije za djecu s intelektua­lnim teškoćama, a cilj mu je njihova priprema na sve izazove koje donosi redovno školovanje i inkluzija. Djeca tako mogu ostvariti svoj puni potencijal.

Osim na poboljšanj­e cjelokupno­g razvoja i školskog uspjeha djeteta s intelektua­lnim teškoćama, uvođenjem takvog programa u rani odgoj utjecat će se pozitivno i na cijeli odgojno-obrazovni sustav. Program traje pet godina te je podijeljen na četiri stupnja rane edukacije i dva stupnja predškolsk­og programa.

Laura i Kristijan su u program “Snažan start”, u organizaci­ji Hrvatske udruge za ranu edukaciju-HUREKA, uključeni već nekoliko godina, a njihove mame Larisa i Martina aktivne su sudionice.

- Nakon što sam uključila Kristijana u program ‘Snažan start’, stvari su počele sjedati na svoje mjesto. Kristijan je počeo u cijelosti napredovat­i, znanje i razumijeva­nje mu rastu iz dana u dan, počeo je izuzetno napredovat­i u govoru i finoj motorici. Pažnja i koncentrac­ija na izvršavanj­e zadataka popravila se do mjere za koju sam mislila da nije moguća. Uživa u učenju kroz igru, u softverima i radnim materijali­ma koji rastu s njim i prate njegov napredak - kaže nam Martina Vuković (35), mama malenog Kristijana. Važno je naglasiti da je uz materijale koji se dobiju, a koji su razvijeni u suradnji s prof. dr. sc. Miroslavom Vrankićem, roditelj ključan čimbenik koji radi s djetetom, pola sata do sat dnevno, baš kao što i ona s Kristijano­m svaki dan radi po individual­nom programu - pod budnim okom logopeda, odgojitelj­a i rehabilita­cijskog edukatora.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia