24sata

‘BITI ŽENA NA BALKANU JE TEŠKO, A NEKAD I UŽASNO’

PRESTIŽ Nagradu Fric organizira Express, a glavni pokrovitel­j je Barcaffe. Pobjednik će dobiti novčanu nagradu od 75.000 kuna

- Piše: EMIRAT ASIPI

Književnu nagradu Fric pratim od početka i kad sam čula da sam ušla u konkurenci­ju za tu nagradu, bila sam iznenađena i presretna, pogotovo kad sam vidjela kolege s kojima sam u utrci za nagradu.

Rekla je Martina Mlinarević, koja je s knjigom “Bukača” ušla u polufinale Nagrade Fric. Za dva i pol mjeseca, u siječnju 2021., po četvrti put bit će dodijeljen­a književna nagrada Fric za najbolju proznu nepreveden­u knjigu premijerno objavljenu u Hrvatskoj od 1. 7. 2019. do 30. 6. 2020. Nagradu Fric organizira tjednik Express, a glavni pokrovitel­j je Barcaffe. Pobjednik će, osim žiroskopa, osvojiti vrijednu novčanu nagradu od 75.000 kuna u bruto iznosu. - ‘Bukača’ je na neki način nastavak ‘Huzura’, jer počinje upravo gdje je ‘Huzur’ stao, nekoliko dana prije izlaska ‘Huzura’ iz tiska, nekoliko dana prije prve mostarske promocije i nekoliko dana prije moje najteže operacije. Smatram da je ‘Bukača’ moje najintimni­je i najogoljen­ije pisanje otkad pišem. Pisanje ove knjige za mene je osobno bilo najteže, jer se radi o nečemu o čemu sam stoječki šutjela, dok su se dešavale moje javno objavljene borbe vezane za karcinom i postkarcin­omske terapije. Pisanje ‘Bukače’ značilo je iskrvariti iz dna sebe, apsolutno zanemariti sve književne forme, očekivanja ili književnu kritiku, knjiga je to koja je morala biti napisana kao krik, kao opomena, kao testament i nauk svim djevojčica­ma. ‘Bukača’ je pobuna, razarajuća bol, izlazak iz šablona. ‘Bukača’ je gorjeti za slobodu na lomači mahale. ‘Bukača’ je priča o viktimizac­iji, stigmatiza­ciji, predrasuda­ma, licemjerju, moralnoj policiji u nemoralnoj zemlji, turbovjern­icima što kamenuju drugačijeg od sebe, o prekasnoj zemlji nađubrenoj stigmama, tabuima, šovinizmom, mržnjom, ‘Bukača’ je ljubav iznad svega toga - pojasnila je autorica. Kako trenutačno obnaša dužnost veleposlan­ice BiH u Češkoj, pitali smo je stiže li pisati. - Ne stižem od obaveza pisati puno, ali doživjela sam dva mjeseca praznog Praga zbog korone. O tome ću sigurno nešto zapisati - rekla je Martina i naglasila da neće prestati pisati jer želi ženama davati nadu.

- Biti žena na Balkanu je iznimno teško. Diskrediti­ra vas se na osnovu fizičkog izgleda i to je užasno - dodala je Martina. Cijeli intervju možete pogledati 3. prosinca na svim online platformam­a 24sata. Pobjednik Frica doznat će se u siječnju.

 ??  ??
 ??  ?? Martina Mlinarević ušla je u polufinale
Nagrade Fric
Martina Mlinarević ušla je u polufinale Nagrade Fric

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia