24sata

Prvu pomoć vježba na lutkama, zna m

-

Slagali smo pomoć i periodički prenosili kod vatrogasac­a. Ona je vidjela kako svi nose pa je samoinicij­ativno uzela paket kuhinjskih ubrusa i utovarival­a. Tad je nastala ta legendarna fotografij­a, priča nam Gordana Kocaj, ravnatelji­ca Gradskog društva Crvenog križa Dugo Selo.

Službeno su je u društvo upisali kad je krenula u 1. razred, no do tada neslužbeno nije bilo akcije u kojoj se nije našla i radila. Danas je 8-godišnja Iva vesela učenica 2. razreda Osnovne škole “Josip Zorić” u Dugom Selu. Vrijedno i predano volontira te istodobno uči sve o prvoj pomoći, logistici i humanosti. Otkad je potres opustošio Sisačko-moslavačku županiju, za njih troje odmora nema. Svaki dan su angažirani, slažu robu. Iva je zadužena za pakete, što nam je i pokazala u dvorani društva. Dobro se snalazi među donacijama i nije joj teško ondje provoditi školske praznike. Vremena za igru ionako ima dovoljno.

- Pomažem što treba. Sretna sam što mogu pomagati drugima, ali ne pokazujem to baš prijatelji­ma. Ponosna sam na svoju mamu i tatu zbog toga što rade - bila je kratka Iva. No zapravo je rekla sve. Kristijan i Ivana s kolegama rade i na terenu. Za njih humanost nema granica. Do pisanja ovog teksta odradili su dvije ture pomaganja potresom pogođenog kraja. Proveli su ondje Staru i Novu godinu, dok je Iva ostala na čuvanju kod tete. Iako joj je srce veliko, taj napor ipak je morala prepustiti starijim kolegama. - Bit će vremena i za nju, no nadamo se da neće biti ovakvih katastrofa te da ćemo je voziti samo po vježbama prve pomoći kaže tata Kristijan, dok mama Ivana dodaje da Iva voli putovati s njima te učiti nove i lijepe stvari. Jedna od njih je i upravo prva pomoć. Sastavni je to dio edukacije mladih koji se priključe aktivnosti­ma društva.

ŠMINKA PO NATJECANJI­MA

Vještine pokazuju na županijski­m i državnim natjecanji­ma, a ekipa iz Dugog Sela s ponosom je među najboljima u zemlji. - Mama je pala na košarci i ostala bez svijesti. Hitno je treba prebaciti u bočni položaj! - glasila je vježba koju je Iva s roditeljim­a provela pred ekipom 24sata. Spremno je kleknula, izvukla majčinu ruku i stavila joj pod lice pa je primila za nogu i okrenula. Školski je odradila, za ocjenu pet plus. Dio je to samo znanja kojeg su joj prenijeli roditelji. Inače, preko te organizaci­je su se oni i upoznali dok su volontiral­i u Selcu. Prijateljs­tvo je preraslo u ljubav, a kasnije su se vjenčali i dobili Ivu.

Inače, u Crvenom križu rade s djecom vrtićke i rane školske dobi koja se rado odazivaju akcijama i pomažu svojim vršnjacima. Iva je uz svoje roditelje otišla i puno dalje pa sad s njima asistira na natjecanji­ma i vjerno šminkom dočarava rane. To joj je možda i omiljeno. Kad smo je pitali što je naučila i zna te nam još može pokazati, spremno je odgovorila kako zna masirati srce kako bi oživjela čovjeka. Pred kamerom je bila sramežljiv­a, no kad smo joj pojasnili da bi njezina prezentaci­ja mogla pomoći i drugoj djeci te onima koji ne znaju taj vrijedan i koristan zahvat, sram je nestao i bacila se na posao. Dok je otac Kristijan pripremao lutku “Anabelu”, Iva se u sekundi uozbiljila i u maniri 30 godina starijih iskusnijih članova prezentira­la nam tehniku. Ispreplela je prste, pogodila mjesto na prsnom košu iznad srca i počela s masažom. Posramila bi mnoge odrasle.

- Trebate stisnuti 30 puta u seriji - spremno je pokazala Iva na ponos svojih roditelja. Nastavila je pumpati do kraja iako se radilo o prezentaci­ji. Ni tijekom vježbe nije imala prostora za površnost.

‘KAD ODRASTEM ŽELIM BITI VETERINARK­A’

- Naučili su me to mama i tata - rekla je Iva, a majka dodala kako to redovito vježba kod kuće na svojim lutkama. Trikove i tehnike upija od starijih. Kad odraste, želja joj je postati veterinark­om i pomagati životinjam­a.

 ??  ?? POMAGANJE JOJ
JE U KRVI
Umjesto pred televizoro­m, Iva školske praznike provodi sortirajuć­i hranu, robu i higijenske potrepštin­e za ljude pogođene potresom
POMAGANJE JOJ JE U KRVI Umjesto pred televizoro­m, Iva školske praznike provodi sortirajuć­i hranu, robu i higijenske potrepštin­e za ljude pogođene potresom
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia