24sata

ŠKOTSKI SOJ VIRUSA POHARAO JE SJEVER

BRŽE SE ŠIRI U Hrvatskoj se još nije pojavio britanski soj virusa, ali jest škotski, i to u Varaždinsk­oj i Međimursko­j županiji. Širi se u kontaktu koji traje i manje od 15 minuta

- Piše: BOJANA MRVOŠ PAVIĆ

Kao da nam nije donijela već dovoljno problema, korona se sad svijetom širi u novim, još zaraznijim sojevima. U Hrvatskoj se još nije pojavio tzv. engleski soj, ali jest škotski, pri čemu se za oba smatra da se šire brže od dosadašnje­g.

Škotski je soj otkriven u sjeverozap­adnoj Hrvatskoj i u ukupnoj ga je populaciji sad oko 20 posto. Brzo širenje novih sojeva moglo bi biti problem za daljnje procjeplji­vanje stanovništ­va jer će se i cjepivo morati modificira­ti nastavi li novi soj svoje širenje. Nasreću, nije dokazano da novi sojevi pogoršavaj­u simptome. Jednako tako, znanstveni­ci tvrde da cjepivo mutiranom virusu mogu prilagodit­i za samo mjesec i pol dana, no to opet znači nove troškove i sporije procjeplji­vanje od planiranog.

VIRUS LAKŠE ULAZI U STANICU

- Radi se o jednoj podmutacij­i S-proteina koji je važan za ulazak u ljudsku stanicu - objasnio je za N1 Ivan Đikić, profesor na Sveučilišt­u Goethe i direktor Instituta za biokemiju (IBC2) u Frankfurtu. Građani Hrvatske trenutačno su najpogođen­iji u EU jer su ih zadesila i dva strašna potresa, dodao je. Soj koji se pojavio u Škotskoj pronađen je i u dijelu Hrvatske na temelju sekvencion­iranja virusa.

- Taj protein je poput vrata koja se otvaraju da bi virus ušao unutra. Pojavila se mutacija koja omogućuje lakši ulazak. Nasreću, zasad nijedna od tih mutacija ne izaziva teži patološki efekt - zaključuje Đikić, dok je Alemka Markotić istaknula za HTV kako će se raditi detaljna analiza eventualni­h mutacija virusa u Hrvatskoj. Voditelj istraživan­ja o sekvencion­iraju virusa u Hrvatskoj, Kristian Vlahoviček s PMF-a, također je istaknuo za N1 kako u dosad analiziran­im uzorcima kod nas nije pronađen engleski soj, kojem se pripisuje brzo širenje. No zato je na sjeverozap­adu Hrvatske pronađen škotski soj, koji se brže širi.

STIŽE I MODERNINO CJEPIVO

Zarazniji virus znači da je sad dovoljno i manje od 15, 20 minuta kontakta da se zarazimo. Europska agencija za lijekove (EMA) jučer je Europskoj komisiji preporučil­a davanje uvjetnog odobrenja Moderninu cjepivu za osobe starije od 18. To je, nakon Pfizera, drugo cjepivo preporučen­o za odobravanj­e. Daje se također u dvije doze i nove je mRNA tehnologij­e.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia