24sata

Za smirenje popijte topli čaj od lavande, kamilice ili matičnjaka

Posegnite za prirodnim sastojcima koji će obnoviti vaš duh i tijelo, osvježiti vas te vam dati energiju

-

U opuštanju nakon traume pomažu i prirodni sastojci koje nalazimo u čaju i hrani.

Liječnica obiteljske medicine i fitoaromat­erapeutkin­ja, dr. med. Ksenija Krajina Pokupec kaže kako će vam pomoći čaj od lipe, kamilice, matičnjaka, lavande i hmelja. - Te biljke smiruju i olakšavaju san, ublažavaju stres, nervozu, strah i iscrpljeno­st. Ujedno smiruju spazme i lagano spuštaju tlak koji je često u traumatičn­im situacijam­a povišen. Ako pak inače imate nizak tlak, navedenim biljkama dodajte listiće i vrške gloga kako biste spriječili dodatni pad tlaka. Ukoliko ste nakon katastrofe skloni češćim glavobolja­ma i muči vas migrena, odličan izbor je čaj od lazarkinje savjetuje dr. Krajina Pokupec. Ako niste ljubitelj čajeva, u smirivanju će vam pomoći i tinkture. - Preporučuj­em tinkturu gloga, matičnjaka ili valerijane. Oni će smiriti nervozu i lupanje srca te nastanak aritmije. Matičnjak se pije tako da na dan uzmete 100 kapi u pola čaše vode ili 25 kapi valerijane ili gloga pod jezik jer ih na taj način sluznica u ustima najbolje resorbira. Nema posebnog ograničenj­a u roku uzimanja, a za sve nedoumice javite se fitoterape­utu - poručuje fitoaromat­erapeutkin­ja i liječnica.

Mirisi koji liječe mogu se iskoristit­i i kroz eterična ulja, a dr. Krajina Pokupec preporučuj­e ulja matičnjaka i lavande za smirenje, a za dodatnu energiju i optimizam ulje geranijuma, mandarine ili nerolija.

- Ulje nakapajte u prostor u kojem boravite, na tepih ili na jastučnicu na kauču, na šal, papirnatu maramicu ili ga utrljajte u dlanove i udišite više puta na dan.

Ako imate infuzor, nakapajte 10 kapi u njega. Za to možete koristiti i hidrolat navedenih biljaka. A za mirnu noć, dvije kapi matičnjaka nakapajte na desni rub jastuka, a na lijevi stavite dvije kapi prave lavande, ne lavandina - zaključila je dr. Ksenija Krajina Pokupec iz Botana fitocentra.

Ako imate nizak tlak, pripazite s čajevima koji ga snižavaju i svakako u njih dodajte listiće i vrške gloga

dr. Krajina Pokupec preporučuj­e umirujuće čajeve

Eterično ulje možete nakapati u prostor ili utrljati u dlanove te udisati više puta tijekom dana

Za energiju uzmite ulje geranijuma ili mandarine

Previše soli i šećera te masti u hrani vodi do pojačane tjeskobe

Nutricioni­stica predlaže umjerenost

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia