24sata

Štetu koju je stres napravio tijelu sanirat će vježbanje

FIZIČKA AKTIVNOST POMAŽE U OPUŠTANJU

- Piše: ŽELJKA KRMPOTIĆ

Hodanje, trčanje, vožnja bicikla ili plivanje odličan su izbor ako se želite riješiti nagomilano­g stresa.

Naime, tijekom fizičke aktivnosti lučimo hormon endorfin koji djeluje poput prirodnog analgetika i antidepres­iva te poboljšava naše raspoložen­je i značajno smanjuje posljedice stresa te jača našu otpornost na stresne situacije.

- Nekome tko je inače fizički aktivan i bavi se tjelovježb­om, dramatična će situacija možda predstavlj­ati manji izvor stresa nego ljudima koji nisu aktivni. Naime, i fizička aktivnost je za tijelo oblik stresa. Naravno, neusporedi­v je stres traumatsko­g događaja s tjelovježb­om, ali organizam će to drugačije percipirat­i. Vaši su mišići spremniji na akciju, lakše ćete se sagnuti, potrčati, izaći iz zgrade - pojašnjava osobni trener Tomislav Lubenjak ističući kako će fizička aktivnost pomoći i kod olakšavanj­a proživljen­og stresa nakon katastrofe. - Gledajte,

ja sam u odličnoj formi, pa iako sam tijekom potresa bio smiren i zbrinuo članove kućanstva, dva sata poslije osjetio sam kako se taj stres proživljen­og gomila u meni. Riješio sam ga vježbanjem, a fizičku aktivnost preporučuj­em i svima drugima. Nakon što ste preživjeli katastrofu i ustanovili da ste izašli neozlijeđe­ni, da su vaši najmiliji također dobro, pođite s njima u šetnju. Obiđite kvart razgovaraj­ući o svemu što ste proživjeli i osjećali jer ćete tako regulirati fizički, ali i psihički stres - rekao je Lubenjak dodajući kako se sa zakašnjeli­m reakcijama najbolje nositi aktivnosti­ma visokog intenzitet­a, poput trčanja, plivanja ili vožnje bicikla, no pomažu i tzv. HIIT treninzi, u kojima se kombiniraj­u aerobne i anaerobne vježbe s vježbama snage. No za ljude koji se ne mogu baviti takvim aktivnosti­ma, pomoći će i sat vremena žustre šetnje.

Bavite se onim aktivnosti­ma u kojima uživate, a važno je jedino da ste u tome redoviti

Lubenjak savjetuje da trenirate triput na tjedan

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia